29. 9. 2021

V kauze televíznych zmeniek odznejú v stredu záverečné reči

 V kauze televíznych zmeniek odznejú v stredu 

Obžaloba na Štefana Ágha v kauze zmenky je už na súde - Domáce - Správy -  Pravda.sk

záverečné reči



Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku prerušil hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, kde je obžalovaný Štefan Á., do stredy (29. 9.), keď odznejú záverečné reči.
Na záver utorkového procesu súd odmietol návrh obhajoby z júla tohto roku na doplnenie znaleckého posudku, ako aj prečítanie novinového článku z mája 1995. "Bolo vykonané už dostatočné znalecké dokazovanie. Ďalšie dôkazy sa vykonávať nebudú. Vyhlasujem dokazovanie za skončené," zdôraznil predseda senátu ŠTS.
Súd v utorok pojednával od 9.00 h, z časti pojednávania bola na dva razy vylúčená verejnosť. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek. V utorok vypovedala aj znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Obhajca TV Markíza Tomáš Kamenec predložil ako posledné dva dôkazy – rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave, Okresného súdu v Bratislave V a Najvyššieho súdu SR súvisiace s kauzami zmeniek.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Zdroj TASR