13. 11. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Danny Fenster: American journalist sentenced in Myanmar to 11 years in  prison - CNN
V Mjanmarsku odsúdili v piatok amerického novinára Dannyho Fenstera na 11 rokov väzenia za nezákonné združovanie, poburovanie proti armáde a porušenie vízových pravidiel. Pre agentúru AP to potvrdil právnik odsúdeného novinára.
"Frontier Myanmar je hlboko znepokojený tým, že jeho šéfredaktora Dannyho Fenstera usvedčili z troch obvinení a uložili mu tresty odňatia slobody v celkovej výške 11 rokov," uviedol tento nezávislý web vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AFP.
Poradca Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) pre Mjanmarsko Richard Horsey verdikt mjanmarského súdu ostro kritizoval.
"Vysiela to odkaz zahraničným... aj mjanmarským novinárom, že informovanie o aktuálnej situácii na základe skutočných faktov ich môže dostať na mnoho rokov do väzenia," povedal Horsey pre agentúru AFP.
Dannyho Fenstera zatkla polícia v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať. Okrem údajných trestných činov, za ktoré už bol odsúdený, čelí ešte obvineniam z protištátnej činnosti a terorizmu, za ktoré mu hrozí doživotie.
V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.
V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, ktorý má potrvať jeden rok. Po jeho skončení by sa mali v súlade s prísľubmi vládnucej vojenskej junty uskutočniť nové voľby.


Explosion in Kabul killed and injured civilians - The Khaama Press News  Agency
Pri výbuchu, ktorý pravdepodobne spôsobila výbušnina nastražená v mikrobuse, prišiel v sobotu v Afganistane o život známy miestny novinár. Najmenej štyri ďalšie osoby boli zranené.
K výbuchu došlo v Kábule, keď sa vozidlo nachádzalo neďaleko kontrolného stanovišťa hnutia Taliban vo štvrti Dašt-e Barčí, kde žije prevažne šiitská komunita Hazarov, ktorí sú už roky terčom násilia zo strany Islamského štátu (IS).
Smrť novinára - Hamída Sejghaního, ktorý pracoval pre televíznu sieť Ariana, - potvrdilo vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter aj Afganské novinárske centrum i jeho manželka, ktorá je tiež novinárka.
Agentúra AFP pripomenula, že od návratu Talibanu k moci v polovici augusta boli v provincii Nangarhár na východe Afganistanu, ktorá je ohniskom aktivít IS, odpálené desiatky bômb. Hlavné mesto Kábul bolo však takéhoto rozsahu násilností do značnej miery ušetrené.
K výbuchu došlo deň po tom, čo najmenej troch ľudí zabila a 15 zranila bomba, ktorý vybuchla v mešite v provincii Nangarhár. K tomuto útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.
Podľa AFP atentáty tohto typu sú stelesnením mnohých výziev stojacich pred novým režimom Talibanu v Afganistane, ktorý je podľa varovania OSN i na pokraji najhoršej humanitárnej krízy v globálnom meradle.
Kancelária guvernéra provincie Nangarhár vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že v súvislosti so spomínaným výbuchom v mešite boli zatknutí dvaja "páchatelia". Bližšie informácie úrad neoznámil, informovala AFP.


Pápež František zavíta do 4 slovenských miest, cestu Svätého Otca  sprevádzajú tajnosti: Kde ho ubytujeme? | Nový Čas
Pápež František sa v sobotu poďakoval novinárom za to, že pomáhajú pri odhaľovaní prípadov sexuálneho zneužívania v radoch rímskokatolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Ďakujem vám za to, že nám hovoríte, čo je nesprávne v cirkvi, za to, že nám pomáhate v tom, aby sa to nezamietlo pod koberec, a za to, že ste dali hlas obetiam zneužívania," povedal pápež. Uviedol to na ceremónii na počesť dvoch dlhoročných novinárov venujúcich sa pokrývaniu správ z Vatikánu - Philipa Pullellu z agentúry Reuters a Valentiny Alazrakiovej z mexickej stanice Noticieros Televisa.
Pápež ocenil "misiu" žurnalistiky čo sa týka "vysvetľovania (fungovania) sveta". Novinári podľa neho svojou prácou prispievajú k tomu, aby bol lepšie pochopiteľný, a aby sa ho ľudia menej báli. Poznamenal, že pre spravodajcov je dôležité vyjsť von zo svojich redakcií a zistiť, čo sa deje vo svete, aby mohli bojovať proti dezinformáciám. Potrebujú preto "utiecť tyranii" toho, že budú vždy len on-line. "Nie všetko sa dá povedať cez e-mail, telefón alebo obrazovku," uviedol.
Kritici Františka obvinili z toho, že po tom, čo sa v roku 2013 stal pápežom, reagoval na sexuálne škandály v cirkvi príliš pomaly. V roku 2018 však verejne priznal chyby z minulosti a prisľúbil, že cirkev sa už nikdy nebude snažiť zakryť prípady zneužívania. V roku 2019 v tejto súvislosti vyzval na "boj s nasadením všetkých síl" voči zločinom, ktoré by mali byť "vymazané zo zemského povrchu".
Škandály týkajúce sa zneužívania maloletých zo strany duchovných sa objavili na titulkách novín v roku 2002, keď americký denník The Boston Globe zverejnil sériu článkov odhaľujúcu vzorec pohlavného zneužívania, ako aj rozsiahle úsilie cirkvi tieto prípady utajiť.
Odvtedy sa takéto kauzy objavili v mnohých krajinách. Naposledy napríklad vo Francúzsku, kde nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi v októbri zverejnila správu, podľa ktorej v krajine zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi. Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci.

 

Copyright © TASR 2021