9. 11. 2021

Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi

 


 Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

 

 Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu aktualizovaná v prvom odseku o stanovisko RTVS.

BRATISLAVA 9. novembra (SITA) – Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá žiada vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a Ministerstvo kultúry SR, aby začali rokovať s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SO SR). Podľa uznesenia, ktoré dnes prijal výbor, by mali diskutovať o stabilizácii orchestra a platových podmienkach hráčov. Tie totiž považuje za nedostačujúce. Zároveň odporučil MK SR, aby v oblasti podfinancovania SO SR iniciovalo stretnutie s Ministerstvom financií SR. Uznesenie agentúre SITA poskytla tajomníčka výboru Jana Valachová. Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre agentúru SITA reagovala, že vedenie RTVS otvorí tému aktuálnej situácie v SO SR na najbližšom zasadnutí Rady RTVS.

Kultúrny výbor považuje SO SR za neoddeliteľnú a dôležitú súčasť slovenskej hudobnej kultúry a rovnako neoddeliteľnú súčasť RTVS ako nositeľa najvyššej kvality slovenskej kultúry. Preto žiada zástupcov orchestra o dodanie rámcového projektu fungovania SO SR vrátane navýšenia počtu hráčov a jeho zdôvodnenia. Urobiť tak majú do 22. novembra.

Výbor riešil situáciu SO SR aj v pondelok 8. novembra na neformálnom stretnutí. Poslankyňa NR SR a členka výboru Monika Kozelová (OĽaNO) pre agentúru SITA vtedy vysvetlila, že schôdzu iniciovala, pretože situácia v orchestri je vážna a teleso je finančne poddimenzované. Poukázala na to, že členovia iných orchestrov zarábajú podstatne viac ako členovia SO SR. To podľa nej spôsobuje aj odliv hráčov do iných hudobných telies.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo pre agentúru SITA v pondelok 8. novembra uviedol, že rada sa činnosťou SO SR zaoberala na svojom júlovom zasadnutí, kde prerokovala správu o jeho činnosti v sezóne 2020/2021 a informáciu o príprave sezóny 2021/2021. Na danom stretnutí okrem iného v diskusii skonštatovali, že od nástupu nového manažmentu RTVS sa výrazným spôsobom zlepšili podmienky fungovania tohto telesa. Priblížil, že sa navýšil počet členov orchestra o 16 osôb a mzdy sa zvýšili o takmer 200 eur. Doplnil, že do kúpy nových nástrojov sa v rokoch 2018 – 2021 investovalo takmer 580-tisíc eur. Podľa neho aj to svedčí o tom, že orchestru venujú pozornosť. „Na strane druhej je potrebne uviesť, že ohodnotenie týchto špičkových umelcov je výrazne podhodnotené až dehonestujúce. Vymazať umelecký a morálny úpadok, ktorý začal v roku 2006, keď vtedajší manažment svojimi rozhodnutiami zapríčinil takmer jeho zánik, sa nedá zo dňa na deň,“ konštatoval.



Zdroj: SITA