27. 5. 2022

Bookerovu cenu získala indická autorka Gítáňdžali Šríová

Bookerovu cenu získala indická 
 

autorka Gítáňdžali Šríová


Tohtoročnou laureátkou Medzinárodnej Bookerovej ceny sa vo štvrtok stala Gítáňdžali Šríová za svoj román Tomb of Sand (Piesočná hrobka), ktorý z hindčiny do angličtiny preložila Daisy Rockwellová. Šríová je prvou indickou spisovateľkou ocenenou touto prestížnou cenou. Ide zároveň o prvú knihu napísanú v niektorom z indických jazykov, ktorá túto cenu získala.
TASR informuje na základe správ stanice BBC a denníka The Guardian.
Šríovej rodinná sága sleduje osud 80-ročnej ženy po smrti jej manžela. Po počiatočnej fáze depresie sa vydáva na cestu do Pakistanu, kde je konfrontovaná s nevyriešenou traumou, ktorú zažila ako mladé dievča v roku 1947, keď došlo k rozdeleniu Indie na dva nezávislé štáty. Snaží sa pritom nanovo si pomenovať, čo je to byť matkou, dcérou, ženou a feministkou.
Ako sa uvádza na webstránke Bookerovej ceny, ocenené dielo predstavuje "naliehavý protest proti ničivému vplyvu hraníc a ohraničení – či už sa to týka náboženstva, krajín alebo rodu".
Predseda poroty Frank Wynne uviedol, že kniha Tomb of Sand upútala svojou "silou, dojímavosťou a hravosťou" a označil ju za "mimoriadne vtipnú". Zároveň vyjadril nádej, že to prispeje k zvýšeniu záujmu o preklady kníh z neeurópskych jazykov.
Šríová (64) je autorkou troch románov a niekoľkých zbierok poviedok. Ocenená kniha je však jej prvou, ktorá vyšla v Británii. Daisy Rockwellová, ktorá je spisovateľkou, prekladateľkou a tiež maliarkou žijúcou v USA, preložila už z hindčiny a urdčiny viacero diel. Autorka a prekladateľka si rozdelia prémiu vo výške 50.000 libier.
Medzinárodnú Bookerovu cenu udeľujú každý rok jednej knihe, ktorá je preložená do angličtiny a vydaná v Spojenom kráľovstve alebo v Írsku. Tento rok vyberala porota zo 135 publikácií. V užšom výbere boli aj knihy poľskej autorky Olgy Tokarczukovej, japonskej speváčky a spisovateľky Mieko Kawakamiovej, nórskeho autora Jona Fosseho, Argentínčanky Claudie Pieirovej a Kórejčanky Bory Chungovej.



Zdroj TASR