25. 5. 2022

Začínajúci novinári dostanú príležitosť zdokonaliť sa v investigatívnej žurnalistike

 Začínajúci novinári dostanú príležitosť

Akadémia investigatívnej žurnalistiky pozná svojich prvých absolventov –  Nadácia otvorenej spoločnosti 

 zdokonaliť sa v investigatívnej žurnalistike

 
Začínajúci novinári dostanú príležitosť rozšíriť si znalosti pri odhaľovaní a analyzovaní významných káuz. Nadácia Pontis a Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlásili druhý ročník Akadémie investigatívnej žurnalistiky, vďaka ktorej sa zúčastnení prepoja s odborníkmi v oblasti investigatívy a médií. Akadémia sa uskutoční 23. až 26. júna v Trnave a prihlásiť sa je možné do 12. júna. V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka Zuzana Schaleková z Nadácie Pontis.

Vybraným desiatim účastníkom poskytne sériu odborných workshopov, školení a diskusií na témy, ako sú práca s otvorenými zdrojmi a analýza dát, investigatívna práca v teréne, kybernetická bezpečnosť pre novinárov, slobodný prístup k informáciám aj medzinárodné spolupráce redakcií. Lektormi budú skúsení novinári zo Slovenska i zo zahraničia, ale aj expert na legislatívu či informačnú bezpečnosť. Organizátori podporia absolventov akadémie aj po jej skončení. Na svoj prvý investigatívny projekt budú môcť získať grant do výšky 2 000 eur aj odborný mentoring počas celého trvania prípravy.

„Prostredníctvom akadémie chceme začínajúcim investigatívnym novinárom a novinárkam ponúknuť nástroje, s ktorými budú svoju prácu vykonávať lepšie, efektívnejšie a budú odhaľovať skryté kauzy, o ktorých by sa verejnosť mala dozvedieť,“ uviedol výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša s tým, že kvalitní novinári sú pre spoločnosť dôležití. „Sme presvedčení, že akadémia je pre nich výbornou príležitosťou nadobudnúť praktické zručnosti. Naším zámerom je prispieť tak ku skvalitneniu žurnalistiky na Slovensku,“ doplnil.

 

Zdroj: SITA