28. 5. 2022

RTVS odvysiela pri príležitosti životného jubilea herečky Božidary Turzonovovej jedinečný dokument Božská Božidara

 RTVS odvysiela pri príležitosti životného jubilea herečky

 



 Božidary Turzonovovej jedinečný dokument Božská Božidara

Božidara Turzonovová, jedna z najúspešnejších slovenských herečiek, sa v týchto dňoch dožíva významného životného jubilea. V sobotu 28. mája oslávi okrúhlych 80 rokov. RTVS pri tejto príležitosti pripravila jedinečný dokument, ktorým si uctí výnimočnú osobnosť Božidary Turzonovovej a jej neoceniteľný prínos pre slovenskú kultúru. Dokument Božská Božidara uvidia diváci v sobotu o 28. mája o 20.35 h na Dvojke.

„Božidara Turzonovová je jednou z najúspešnejších slovenských herečiek a o svojich výnimočných hereckých kvalitách presvedčila divákov v stovkách úloh na doskách, ktoré znamenajú svet, na televíznych obrazovkách i na striebornom plátne. Je dôležité, aby sme si osobnosti, ktoré svojim talentom výrazne prispeli k rozvoju slovenskej kultúry, pripomínali a práve životné jubileá sú prirodzeným medzníkom na reminiscenciu. Pani Dača si zaslúži náš obdiv a som rád, že sa RTVS podarilo pripraviť tento výnimočný dokument a uctiť si tak osobnosť, ktorá vždy vynikala svojim talentom, odhodlaním, zásadovosťou a ľudskosťou,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Aj pre režisérku Yvonne Vavrovú je dokument Božská Božidara v rade jej ostatných dokumentov čímsi výnimočný. Sama ho nazýva „krásnou literatúrou vo filme.“ Namiesto výpočtu chronologicky usporiadaných udalostí v živote známej herečky, je to skôr veľmi komorná, zvnútornená výpoveď mimoriadneho človeka, ktorý núti diváka sústredene počúvať a vnímať. Dokument vznikol v koprodukcii RTVS so spoločnosťou TRIGON PRODUCTION a Slovenským filmovým ústavom.

Božidara Turzonovová si dlhé roky nebola istá, či vôbec mala ísť študovať herectvo. Pochybovala o svojom výzore, schopnostiach i odhodlaní. Od detských čias ležala od rána do večera v knihách a gymnaziálne roky jej štúdium a vášeň pre vzdelanie len prehĺbili. Zámer študovať herectvo skrsol až v poslednej chvíli, keď si jej konškoláci z dramatického krúžku začali vypĺňať prihlášky na Vysokú školu múzických umení. A to jej natrvalo zmenilo život.

Profesionalita, všestranný talent, jej silná individualita a osobnosť, no zároveň jej skromnosť a pravdivosť, sa odrážajú v každej jednej postave, ktorú stvárnila. Svojím vznešeným pôvodom a spôsobmi správania sa vždy vymykala dobe. Hrdosť jej nedovolila, aby si role vydobýjala protekciou. “Vždy som hrala úlohy, ktoré mi ponúkli. Nikdy som sa o žiadnu rolu nedrala, nikdy som o nič neprosila, nežobrala.“

V živote Božidary Turzonovovej okrem krásnych hereckých úloh bolo miesto aj pre partnerský život a rodinu s hereckým kolegom Jozefom Adamovičom, pre pedagogickú prácu, no tiež pre spoločensky významné úlohy, kde mohla uplatniť okrem talentu aj svoje ďalšie osobnostné kvality. Niekoľko rokov pôsobila vo funkcii prodekanky na Akadémii umení v Banskej Bystrici, vo funkcii predsedníčky výboru ART FILM Trenčianske Teplice či čestnej riaditeľky filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Keď sa sama stala pedagogičkou herectva a odovzdávala študentom a študentkám svoje dlhoročné skúsenosti, obzvlášť výraznú odozvu mala u mladších poslucháčok herectva. Jej ženská skúsenosť v spojení s hlbokým intelektom, prekonanými pochybnosťami a starou školou, priniesla mladej generácii herečiek bohaté poznanie.

Jedinečný dokument Božská Božidara uvedie RTVS v deň 80. narodenín Božidary Turzonovovej v sobotu 28. mája o 20.35 h na Dvojke.