6. 5. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). TASR informuje podľa agentúry Reuters.
UNESCO vo vyhlásení zdôraznila, že v období medzi rokmi 2009 až 2023 bolo zavraždených 44 novinárov. Títo novinári pokrývali širokú škálu tém vrátane protestov, ťažobných a pozemkových konfliktov, ťažby dreva a odlesňovania, extrémnych výkyvov počasia, znečistenia a poškodzovania životného prostredia či fosílnych palív.
Viac než 70 percent z 905 žurnalistov, ktorých organizácia podrobila prieskumu v dovedna 129 krajinách sveta, uvádza, že sa stali terčom útokov, vyhrážok alebo nátlaku, a že sa miera násilia voči nim zhoršuje. Len za uplynulých päť rokov bolo zaznamenaných 305 útokov tohto druhu.
UNESCO vo svojej správe zaznamenala okrem iných aj fyzické útoky ako zranenia, zatýkanie a obťažovanie, ako aj právne kroky vrátane súdnych sporov za ohováranie a trestných stíhaní.
Najmenej 749 novinárov, novinárskych zoskupení a médií bolo v 89 krajinách terčom útokov, píše Reuters s tým, že najmenej za polovicu z nich boli zodpovední štátni a za menej než štvrtinu súkromní aktéri.
"Štátni aktéri - polícia, vojenské sily, vládni úradníci a zamestnanci, miestne úrady – zodpovedajú za väčšinu útokov, pre ktoré sú informácie o páchateľoch k dispozícii," uvádza sa v správe UNESCO.
Vo všeobecnosti sa pritom viac útočilo na mužov, ženy však boli do väčšej miery vystavené digitálnym útokom. Zo 44 novinárov, ktorí boli v 15 krajinách zavraždení počas informovania o environmentálnych kauzách, sa len päť prípadov skončilo odsúdením páchateľov, píše Reuters. Páchatelia zostali neidentifikovaní v dovedna 19 prípadoch. Pokusy o vraždu prežilo najmenej 24 novinárov.





Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu upozornila na význam slobody tlače. Izrael predtým prijal rozhodnutie zastaviť na svojom území činnosť spravodajskej televízie al-Džazíra, informuje TASR podľa agentúry DPA.
"Stojíme rázne proti akémukoľvek rozhodnutiu oslabiť slobodu tlače," uviedol v nedeľu hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Slobodná tlač poskytuje neoceniteľnú službu, keď zabezpečuje, aby verejnosť bola informovaná a zapojená," dodal.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil, že jeho vláda jednomyseľne schválila zastavenie činnosti al-Džazíry v Izraeli. Netanjahu v správe o rozhodnutí kabinetu označil al-Džazíru za "stanicu nenávisti". Al-Džazíra tento krok izraelskej vlády odsúdila a označila ho za nezákonný.



V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú, ktorá sa pri svojej práci zameriava na región Blízkeho východu. Oznámil to v pondelok jej syn Vasilij Polonskij, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
"Moju matku dnes zadržali," uviedol Polonskij na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že jeho matka je novinárka a nie je z ničoho vinná.
Kevorkovovej právnik Kaloj Achiľgov neskôr uviedol, že jeho klientka bola zadržaná v rámci vyšetrovania terorizmu pre príspevok na Telegrame o afganskom hnutí Taliban, ktoré je v Rusku klasifikované ako teroristická organizácia. Novinárka podľa svojho právnika však vinu odmieta.
Polonskij na Telegrame spresnil, že jeho matka príspevok o Talibane zverejnila na sociálnej sieti ešte v roku 2021. Okrem toho je vyšetrovaná aj pre príspevok na Telegrame z roku 2018, ktorý súvisí s článkom jej zosnulého priateľa a novinára Orchana Džemaľa.
Denník Izvestija v pondelok zverejnili zábery z prehliadky novinárkinho bytu. Je na nich vidieť ako policajti búchajú na jej vchodové dvere a vstupujú do jej bytu.

 

Copyright  © TASR 2024

 




Európska komisia schválila plán Slovenska kompenzovať spoločnosti Towercom priame náklady vynaložené na uvoľnenie pásma 700 MHz. Rozhodla tak v súlade s pravidlami Európskej únie o štátnej pomoci. Towercom je poskytovateľom siete digitálnej pozemnej televízie (DTT). Na základe tohto opatrenia dostane spoločnosť kompenzáciu vo výške 11,7 milióna eur. „Táto kompenzácia pokryje náklady na migráciu pozemných televíznych služieb z frekvenčného pásma 700 MHz na nižšie frekvencie. Umožní to používať pásmo 700 MHz pre pozemné systémy, ktoré poskytujú bezdrôtové širokopásmové služby,“ informovala Európska komisia.
Európska komisia posudzovala slovenské opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci, najmä podľa časti Zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktorá umožňuje členským štátom za určitých podmienok podporovať rozvoj určitých hospodárskych činností. Európska komisia zistila, že opatrenie je potrebné a vhodné na dosiahnutie stanoveného cieľa. Zároveň je primerané, keďže kompenzácia je obmedzená na náklady, potrebné na uvoľnenie pásma 700 MHz a zabránenie výrazným rušeniam, ktoré by spôsobili narušenie služieb DTT. Európska komisia tak dospela k záveru, že v prípade spoločnosti Towercom nejde o nadmernú kompenzáciu, pričom má iba obmedzený negatívny vplyv, ktorý prevyšujú pozitíva pomoci.
Spoločnosť Towercom, a.s. patrí k najväčším spoločnostiam poskytujúcim služby na telekomunikačnom trhu na Slovensku a je najväčšou spoločnosťou v oblasti vysielania, ktorá na tomto trhu pôsobí. Spoločnosť je zameraná namä na poskytovanie služieb terestriálneho a satelitného televízneho a rozhlasového vysielania na celom území Slovenskej republiky, nadväzuje na poskytovanie vysielacích služieb svojich predchodcov od roku 1926. Akciová spoločnosť vznikla v roku 2006, súčasné meno má od roku 2008. Towercom má základné imanie 61,4 milióna eur, jeho vlastníkom je spoločnosť ST Networks Holdings so sídlom v Luxemburgu. Tá je súčasťou skupiny Macquarie European Infrastructure Funds 4, jednej z významných správcov svetových aktív. Macquarie je globálnym lídrom v oblasti správy infraštruktúry.

 

 

Copyright  © SITA 2024

 

 




Mediálna spoločnosť Sony Pictures a investičný fond Apollo Global Management prejavili záujem o prevzatie mediálnej skupiny Paramount Global za 26 miliárd dolárov. S odkazom na informované zdroje to vo štvrtok uviedol americký denník The New York Times (NYT) a ďalšie médiá.
V prípade prevzatia by sa spoločnosť Sony Pictures stala väčšinovým majiteľom skupiny Paramount Global, zatiaľ čo fond Apollo by vlastnil menšinový podiel. Súčasťou skupiny Paramount Global je napríklad filmové a televízne štúdio Paramount Pictures, televízna sieť CBS či streamovacia služba Paramount+.ment
O ponuke firmy Sony Pictures a fondu Apollo na prevzatie skupiny Paramount Global informovali aj ďalšie médiá. Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal (WSJ) je ponuka nezáväzná a predstavuje východiskový bod na rokovanie.
O prevzatí spoločnosti Paramount Global už podľa médií rokuje firma Skydance Media, ktorá Paramountu pomáhala napríklad pri produkcii filmu Top Gun: Maverick. Denník The Wall Street Journal uviedol, že firmy Paramount a Skydance v apríli začali exkluzívne rozhovory. Exkluzivita týchto rozhovorov však podľa denníka vyprší, takže sa otvorí priestor na rokovanie Paramountu s ďalšími záujemcami o prevzatie.

                                 




Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v utorok v švédskom Malmö uskutoční prvé semifinále hudobnej súťaže Eurovízia. Súťaž sprevádzajú protesty proti účasti Izraela vzhľadom na vojnu, ktorú vedie v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok Hamasu.
V etnicky rôznorodom Malmö, kde žije aj početná palestínska komunita, sú počas konania Eurovízie plánované propalestínske aj proizraelské demonštrácie.
Súťaž sa oficiálne začala v nedeľu prechádzkou 37 súťažiacich po takzvanom tyrkysovom koberci. Prvé semifinále sa uskutoční v utorok, druhé semifinále je naplánované na 9. mája.
V sobotu 11. mája sa potom pri finále rozhodne o výhercovi tohtoročného ročníka.
Minuloročnou víťazkou Eurovízie sa stala švédska speváčka Loreen, v Malmö, ktorá hostí Eurovíziu už tretíkrát, sa v súvislosti so súťažou očakáva až 100-tisíc návštevníkov.
Do mesta boli kvôli demonštráciám a obavám z násilností povolaní policajti z celého Švédska, ktorých posilnili aj bezpečnostné zložky zo susedného Dánska a Nórska.
„Je zrejmé, že zlá bezpečnostná situácia vo svete ovplyvnila tiež Eurovíziu,“ povedala stanici BBC šéfka polície v Malmö Petra Stenkula. „Švédsko, predovšetkým potom Malmö, už bolo svedkom protestov proti účasti Izraela v súťaži,“ dodala.
Medzi tohtoročnými účastníkmi Eurovízie bude nepochybne v centre pozornosti izraelská speváčka Eden Golan, ktorá vystúpi s piesňou Hurricane (Hurikán). Ide o prepracovanú verziu pôvodnej skladby October Rain (Októbrový dážď), ktorú usporiadateľská Európska vysielacia únia (EBU) odmietla ako príliš politicky orientovanú kvôli odkazom na októbrové útoky Hamasu.

 Copyright  © ČTK 2024