6. 5. 2024

Zomrel Miroslav Imrich

Zomrel Miroslav Imrich



Zomrel spevák Miroslav Imrich, ktorý vystupoval v rockovej kapele Abraxas alebo skupine Tango, mal 71 rokov, uviedol spevákov facebookový profil a hudobný server Headliner . Imrich bol spoluautorom a interpretom hitov ako Obyčajný svet alebo Karol drogy neberie.

Do Abraxasu Imrich nastúpil v roku 1977 krátko po jej vzniku. Nonkonformná skupina svoju najslávnejšiu éru zažila v prvej polovici osemdesiatych rokov. "Abraxas sa v počiatkoch inšpirovali Pink Floyd a dôraz kládli na javiskovú šou. Počas koncertov sa premietali filmy, diapozitívy a návštevníci sa okrem zaujímavých svetiel a pódiových efektov dočkali aj rezného novovlnného rocku. Ten kapela zachytila ​​aj na albume Box sa skladby Prvýkrát. Spoločne s Pražským výberom sa tak stali tuzemskými hviezdami žánru,“ pripomenul na serveri Headliner hudobný publicista Jan Vedral.

Nezhody s kapelníkom Slávkom Jandom ale viedli v roku 1983 k Imrichovmu odchodu z Abraxasu. Založil si vlastnú kapelu Tango, ktorá mala vo vtedajšom Československu veľký úspech, rozpadla sa pred novembrovou revolúciou. Neskôr Imrich spieval v metalovej kapele Alarm, založil tanečnú formáciu Imrich Tekknofactory a skupinu Factory. V roku 1994 začal znova vystupovať s Abraxasom, s ktorým natočili albumy Sado Mäso a Rituál s hitmi Obyčajný svet a Karol drogy neberie. "Posledný album s Abraxasom natočil v roku 2009, dostal názov Hlava v oblakoch. Jeho spoločná cesta s kapelou sa ale kvôli osobným rozporom znova rozišla," uviedol Vedral. Od roku 2007 Imrich vystupoval so znovuobnoveným Tangom, s ktorým mal aj tento rok v pláne niekoľko koncertov.

Podľa serveru Novinky.cz našli speváka v noci na sobotu policajti mŕtveho na železničnej trati v pražskej Uhříněvsi po tom, čo odišiel z nemocnice. "Do pátracej akcie po 71-ročnom pacientovi, ktorý odišiel z nemocnice, boli nasadené desiatky policajtov, povolaný bol aj vrtuľník s termovíziou," povedal webu policajný hovorca Richard Hrdina. Podľa serveru zomrel spevák pri zrážke s vlakom.


Zdroj:ČTK