7. 5. 2024

Pulitzerova cena 2024

Pulitzerova cena 2024



Hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu – zlatú medailu za verejnú službu – tento rok získal investigatívny web ProPublica za odhalenie, ktoré „prerazilo hrubý múr tajomstva“ okolo darov bohatých podnikateľov členom Najvyššieho súdu USA. Najviac cien bolo tento rok udelené za spravodajstvo z útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael z minuloročného 7. októbra a následnú operáciu Izraela v Pásme Gazy, uviedli tlačové agentúry.Denníky The New York Times a The Washington Post dostali po troch Pulitzerových cenách za prácu v roku 2023, ktorá siahala od vojny v Pásme Gazy po násilí páchané so strelnými zbraňami, uviedla agentúra AP, ktorej fotoreportéri boli ocenení za pokrytie globálnej migrácie do USA .

Spravodajstvo z útoku Hamasu na Izrael a jeho následky vyústilo do dvoch Pulitzerov a zvláštnej citácie. Britské The Times vyhrali za textové spravodajstvo, ocenené ako „rozsiahle a objavné“, zatiaľ čo agentúra Reuters vyhrala svojimi snímkami . Zvláštnou citáciou boli ocenení novinári zaoberajúci sa vojnou v Gaze.

Cenu za komentáre pre denník The Washington Post , písané za mrežami v ruskej trestaneckej kolónii, získal opozičný politik Vladimír Kara-Murza. V Omsku na Sibíri si odpykáva dvadsaťpäťročný trest za kritiku ruskej vojny proti Ukrajine, odsúdený bol vlani v apríli.


Keď niekto neprijíma oficiálny názor, nie je blázon, ohradzuje sa voči Kremľu žena opozičníka Kara-Murzy

Cena mu organizátori udelili „za vášnivé komentáre napísané s veľkým osobným rizikom z väzenskej cely“.

Štyridsaťdvaročný Kara-Murza má podľa médií nalomené zdravie najmä kvôli dvom otravám z roku 2015 a 2017, za ktorými podľa investigatívneho projektu Bellingcat stoja agenti ruskej tajnej služby FSB.

Sám Kara-Murza sa k udeleniu ceny nemohol vyjadriť vzhľadom na uväznenie v trestaneckej kolónii. Jeho manželka Jevgenija, žijúca s deťmi v americkom exile, poďakovala redakcii The Washington Post za to, že hlas jej muža je počuť, nie je zabudnutý a zabudnutá nie je ani jeho vízia demokratického Ruska.

Pripomenula, že jej manžel strávil celé mesiace za trest na samotke, uviedla agentúra AP. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o vyjadrenie zatiaľ neodpovedalo.


Pulitzerove ceny udeľuje Kolumbijská univerzita v New Yorku a sú považované za najprestížnejšie americké novinárske ocenenie. Sú pomenované po vydavateľovi novín Josephovi Pulitzerovi, ktorý zomrel v roku 1911.

Zdroj: Irozhlas.cz