10. 5. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie. TASR informuje podľa agentúry AFP.
V Malmö sa zišlo viac než 5000 ľudí. Niesli transparenty s heslami za oslobodenie Palestíny, napríklad "kolonializmus nemôže byť prekrytý ružovou". Organizátor súťaže Európska vysielacia únia (EBU) v roku 2022 vylúčila Rusko po invázii na Ukrajinu. Niektorí z demonštrantov pre AFP uviedli, že rovnako mala postupovať aj voči Izraelu.
Vo štvrtkovom druhom semifinále pesničkovej súťaže sa predstaví aj izraelská speváčka Eden Golanová s piesňou Hurricane (Hurikán). Musela ju čiastočne prerobiť a dostala nový názov, pretože organizátori pôvodnú verziu označili za príliš politickú. Viacero iniciatív žiadalo úplné vylúčenie Izraela zo súčasného 68. ročníka súťaže.
Z utorkového semifinále postúpili Ukrajina a Chorvátsko. O ďalších dvoch postupujúcich do sobotňajšieho finále sa rozhodne vo štvrtok.
Istý postup do finále má Švédsko ako úradujúci víťaz a "veľká päťka" - kam patria hlavní prispievatelia do EBU Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko. Priebeh súťaže však poznačila vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.
Organizátori sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku - kúfiju. Reprezentuje Švédsko, ale po otcovi má palestínsky pôvod. Šatka je známa aj ako "arafatka" podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.




Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.
Zábery z vojenskej prehliadky v Moskve sa objavili vo vysielaní ukrajinských televízií Inter, Dim, Apostrophe TV a mediálnej skupiny Starlight Media, informovala vo štvrtok spoločnosť Detector Media.
V Lotyšsku hackerský útok zasiahol internetového a televízneho operátora Balticom, potvrdil šéf lotyšského mediálneho regulačného úradu Ivars Abolins.
Rusko 9. mája oslavuje Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Moskva pri tejto príležitosti tradične organizuje vojenskú prehliadku, pričom tohtoročná bola tretia od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022.
Ukrajina v čase vojny zakázala na svojom území vysielanie ruských televíznych staníc. Podľa spoločnosti Detector Media bolo prvé narušenie vysielania ukrajinských televízií zaznamenané na začiatku vojenskej prehliadky v Moskve.
Ukrajinské a lotyšské úrady spustili v tejto veci vyšetrovanie.

Copyright  © TASR 2024