9. 7. 2024

Zomrel Jerzy Stuhr

Zomrel Jerzy Stuhr



Zomrel poľský herec, režisér a scenárista Jerzy Stuhr, v Česku známy najmä vďaka úlohe vo filme Sexmise. Mal 77 rokov. Herec prekonal rakovinu hrtana a pred niekoľkými rokmi mal infarkt. O jeho úmrtí poľský server Onet informoval jeho syn Maciej Stuhr.Komédia Sexmise zo začiatku 80. rokov bola v Poľsku vyhlásená za najlepšiu miestnu komédiu storočia, Stuhr sa stal najlepším komediálnym hercom. Zahral si tiež vo filme Veľké zviera, v dráme Andrzeja Wajdu Bez anestézie alebo vo filme Amatér, na ktorom sa podieľal aj ako scenárista. V Poľsku bol známy aj dabingom oslíka vo filme Shrek.
Stuhr v Sexmisii stvárnil jedného z dobrovoľníkov, ktorí sa po umelom zmrazení tela prebúdzajú neskôr, ako to plánoval vedecký experiment. Ocitnú sa v 21. storočí, kedy žijú iba ženy. Muži totiž na Zemi vymreli a ženy sa stali sebestačnými, "silnejšie pohlavie" je pre nich nepriateľom.
V roku 2013 Stuhrovi pražský festival Febiofest udelil cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. V Prahe sa pri príležitosti ocenenia premietali štyri jeho filmy.

Zdroj: ČTK