12. 7. 2024

Zomrela Shelley Duvallová

Zomrela Shelley Duvallová




Vo veku 75 rokov zomrela vo štvrtok americká herečka Shelley Duvallová, známa najmä úlohou manželky neúspešného spisovateľa v horore Osvietenie režiséra Stanleyho Kubricka. Časopisu Hollywood Reporter to oznámil jej partner, hudobník Dan Gilroy, podľa ktorého skonala v spánku vo svojom dome v meste Blanco v americkom štáte Texas na komplikácie spôsobené cukrovkou. Informovala o tom agentúra AFP.
Duvallová sa narodila 7. júla 1949 v meste Fort Worth v Texase. Pre svet filmu ju "objavil" režisér Robert Altman, ktorý ju obsadil do čiernej komédie Brewster McCloud (1970), hoci v tom čase predávala kozmetiku v obchodnom dome a nemala žiadne herecké skúsenosti.
S Altmanom nakrútila celkom sedem filmov, vrátane westernu McCabe a pani Millerová (1971), kriminálnej drámy Zlodeji ako my (1974), hudobného filmu Nashville (1975) a psychologickej drámy Tri ženy (1977). Za posledne menovanú snímku získala Duvallová cenu pre najlepšiu herečku na filmovom festivale v Cannes a bola nominovaná na britskú cenu BAFTA.
O Altmanomovi v roku 1977 pre The New York Times povedala, že jej "ponúka čertovsky dobré úlohy". "Veľmi mi dôveruje a rešpektuje ma, nekladie mi žiadne obmedzenia ani ma nezastrašuje a ja ho mám rada," dodala.
Jednu z najznámejších rolí mala Duvallová v horore Osvietenie (1980), ktorý nakrútil režisér Stanley Kubrick podľa románovej predlohy Stephena Kinga. Stvárnila v ňom Wendy Torranceovú, ktorú spolu s jej malým synom terorizuje v opustenom horskom hoteli jej manžel, neúspešný spisovateľ v podaní Jacka Nicholsona.
Duvallová v roku 1981 pre magazín People povedala, že 13-mesačné nakrúcanie bolo vyčerpávajúce a Kubrick ju nechal "plakať 12 hodín denne celé týždne". Scéna, v ktorej sa Nicholsonova postava vyhráža Duvallovej bejzbalovou pálkou, sa podľa herečky opakovala 127-krát, kým bol Kubrick spokojný.
V 70. rokoch Duvallová spolupracovala aj s tretím známym režisérom Woodym Allenom — zahrala si v jeho oscarovom filme Annie Hallová (1977).
V druhej polovici 80. rokov sa pustila do produkcie televíznych programov zameraných na deti a mládež. Bola autorkou programov Faerie Tale Theater (1982 – 1987), Tall Tales & Legends (1985 – 1987) a Nightmare Classics (1989).
Po účinkovaní v nezávislom filme Manna from Heaven (2002) oznámila, že končí s herectvom. V roku 2016 v talkshow Dr. Phil povedala, že trpí duševnou poruchou. V roku 2023 sa k herectvu vrátila v horore Forest Hills.
Duvallová sa v roku 1970 vydala za umelca Bernarda Sampsona, ale ich manželstvo vydržalo iba štyri roky. Od roku 1989 až do svojej smrti žila s hudobníkom Danom Gilroyom. Bola bezdetná.


Zdroj: TASR