8. 9. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Štáb demokratickej kandidátky prezidentských volieb v USA Kamaly Harrisovej akceptoval pravidlá jej televíznej debaty s republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom.
Ako v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters, Harrisovej tím súhlasil aj s vypnutím mikrofónov toho kandidáta, ktorému práve nie je moderátorom udelené slovo.
Táto debata sa uskutoční 10. septembra a odvysiela ju televízia ABC News.
Bude to prvý debatný duel medzi Trumpom a Harrisovou, ktorá sa ako kandidátka Demokratickej strany uchádza o prezidentský úrad po tom, čo sa Joe Biden 21. júla vzdal boja o znovuzvolenie po svojom nepresvedčivom výkone v júnovej televíznej debate s Trumpom.
Zdroj z Harrisovej tímu, ktorý odmietol byť identifikovaný, doplnil, že Harrisovej ľudia stále dúfali v dohodu o tom, že ABC News počas debaty nechá mikrofóny stále zapnuté a umožní tak kandidátom, aby na oponenta reagovali bezprostredne.
Harrisová svojím doterajším vystupovaním počas svoje predvolebnej kampane oživila v tábore demokratov nádej vo volebné víťazstvo, ktorú strácali v dôsledku Bidenových verejných vystúpení. Aj vďaka nim si Trump v prieskumoch verejnej mienky vybudoval náskok, ktorý sa však Harrisovej darí sťahovať, pričom v niektorých štátoch sa dostala aj do vedenia.
Cez víkend Harrisová vyzvala Trumpa, aby v televízii debatovali so zapnutými mikrofónmi. "Kandidujeme na post prezidenta Spojených štátov. Poďme debatovať transparentným spôsobom - s mikrofónmi zapnutými po celý čas," argumentovala.
Ako konštatoval Reuters, táto taktika môže kandidujúcim politikom pomôcť, ale aj ublížiť, ak mikrofóny zachytia ich komentár, ktorý niekedy nie je určený pre verejnosť. Vypnutý mikrofón však súčasne zabráni tomu, aby si diskutéri skákali do reči.
Trump nedávno uviedol, že by mal radšej mikrofón zapnutý po celý čas. Dodal, že sa mu nepáčilo vypínanie mikrofónov počas poslednej debaty s niekdajším prezidentským kandidátom Joeom Bidenom.
Trumpov volebný tím však deklaroval, že už bolo dohodnuté, že budú počas septembrovej debaty platiť rovnaké pravidlá ako počas debaty s Bidenom, keď boli mikrofóny vypnuté.
Aj kandidát Demokratickej strany na post viceprezidenta USA Tim Walz súhlasil s účasťou v televíznej debate s republikánskym kandidátom na viceprezidenta Jamesom Davidom Vanceom. Naplánovaná je na 1. októbra a odvysiela ju televízia CBS News.



Holandský darca spermií Jonathan Meijer, o ktorom streamovacia platforma Netflix nakrútila dokument s názvom Muž s 1000 deťmi, chce podniknúť právne kroky, aby bol tento film stiahnutý z vysielania.
Ako informuje bruselský spravodajca TASR, Meijer (43) v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu NPO1 povedal, že pôjde na súd, aby ochránil "darcovské deti" a ich rodiny pred túžbou médií urobiť z jeho aktivít "druh zábavného predstavenia".
Mnohonásobný darca spermií zároveň poprel, že by splodil 3000 detí po celom svete, ako tvrdí dokument Netflixu. Trvá na tom, že skutočný počet je 550. "Všetko nad týmto číslom sú špekulácie," povedal pre NPO1.
Minulý rok holandský súd nariadil Meijerovi, aby prestal s darovaním spermií, inak bude čeliť finančným sankciám. Stalo sa tak po právnom kroku zo strany charitatívnej organizácie na ochranu detí Stichting Donorkind, ktorá upozornila na vysoké riziko incestu, ak Meijer bude ďalej klientom spermobánk.
Podľa holandských pravidiel majú kliniky na liečbu plodnosti limit 25 detí na jedného darcu spermií.
Meijer dokázal obísť tieto usmernenia tým, že oddelene oslovil najmenej 11 rôznych kliník v Holandsku. Okrem toho bol aj klientom dánskej spermobanky Cryos, ktorá posiela spermie súkromným klientom a nemá maximálny limit na jedného darcu.
Holandský súd vlani zistil aj to, že Meijer klamal ľuďom, ktorých oslovil prostredníctvom svojho kanála na YouTube a iných sociálnych médií, o celkovom počte detí, ktoré splodil.
"Všetci títo rodičia sú teraz konfrontovaní so skutočnosťou, že deti v ich rodinách sú súčasťou obrovskej siete príbuzných so stovkami nevlastných bratov a nevlastných sestier," uviedli sudcovia.
Meijer tvrdí, že prestal darovať spermie v roku 2019, ale urobil výnimku pre rodiny, ktoré využili jeho darované spermie a podarilo sa im splodiť takto deti.
Právnici Gerard Spong a Peter Plasman uviedli, že Meijerov súdny spor s Netflixom nemá "absolútne žiadnu šancu na úspech", lebo uvedený dokumentárny film je vo verejnom záujme, keďže informoval ďalších ľudí, ktorí chceli mať deti od darcov spermií, o Meijerových aktivitách.



Zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov kritizoval vo štvrtok francúzske úrady za to, že ho v auguste zadržali a obvinili v súvislosti so zverejňovaním extrémistického a nezákonného obsahu na jeho platforme. V dlhom príspevku na Telegrame, ktorý bol jeho prvým vyjadrením od zadržania, označil za "prekvapivé", že má byť práve on zodpovedný za obsah zdieľaný inými, informuje agentúra AFP.
"Používanie zákonov z obdobia pred existenciou smartfónov na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú spravuje, je pomýlený prístup," napísal Durov. Ohradil sa tiež voči tvrdeniam, že Telegram je "akýmsi anarchistickým rajom" a označil ich za absolútne nepravdivé. Pripustil, že platforma nie je dokonalá, no dodal, že "každý deň z odstraňujeme milióny škodlivých príspevkov a kanálov".
Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na jeho spoločnosť, a nie zadržať jej riaditeľa, uviedol. Mali využiť prístup k tzv. horúcej linke, ktorú on sám pomohol zriadiť, a kedykoľvek tak mohli kontaktovať zástupcu Telegramu pre EÚ. "Ak je krajina nespokojná s nejakou internetovou službou, bežným postupom je začať právne konanie proti samotnej službe," napísal.
Durova zadržali na letisku v Paríži koncom augusta po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Následne voči nemu vzniesli predbežné obvinenia za to, že v aplikácii Telegram umožnil údajné kriminálne aktivity. Po štyroch dňoch ho z väzby podmienečne prepustili na kauciu päť miliónov eur. V súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.
Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku. Krajinu v roku 2014 opustil, pretoež podľa vlastných slov odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte a následne ju predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.
Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa agentúry Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.

Copyright © TASR 2024