9. 9. 2024

Na post člena správnej rady TASR za oblasť IT sú traja kandidáti

Na post člena správnej rady TASR


 za oblasť IT sú traja kandidáti


Bratislava 9. septembra (TASR) - Kandidátmi na post člena Správnej rady TASR za oblasť informačných technológií sú Samuel Bachár, Martin Dorčák a Michal Ivanič. Na pondelkovom rokovaní ich do voľby v pléne Národnej rady SR posunuli členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá.
V máji zvolili zákonodarcovia troch zo štyroch členov Správnej rady TASR, ktorých vyberá parlament - Jozefa Bednára za oblasť žurnalistiky, Michala Pidaniča za oblasť práva a Alexandra Riabova za oblasť ekonómie. Kandidát z oblasti IT Dávid Diczházy nezískal dostatočný počet hlasov.
V prípade TASR prerokoval parlamentný mediálny výbor v pondelok aj výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR za rok 2023. Agentúra vlani vydala 251.531 správ, sprostredkovala i 909 priamych prenosov tlačových konferencií. V porovnaní príjmov (5.831.064 eur) a výdavkov (5.617.695 eur) ukončila rok 2023 s plusovým hospodárením vo výške 213.369 eur. Celkový objem tržieb za vlastné výkony a služby medziročne vzrástol o viac ako 3 percentá (vyše 76.000 eur).
Výbor takisto odporučil na prerokovanie a schválenie dva poslanecké návrhy noviel. Návrh upravujúci zákon o ochrane pamiatkového fondu má predĺžiť lehotu na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národnej kultúrnej pamiatky z doterajších 30 na 60 dní. Návrh pozmeňujúci zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) má navýšiť alokáciu pre fond na 8,8 milióna eur, čím reaguje na minuloročné uznanie vietnamskej komunity žijúcej v SR za národnostnú menšinu.
V rozprave k FPKNM sa poslanci zhodli, že je potrebné sa zaoberať aj nastavením a celkovou organizáciou fondu, poukázali pritom na podnety kritizujúce pomalosť a komplikovanosť súčasnej administratívy FPKNM, ktorá sťažuje reálne čerpanie prostriedkov na schválené projekty.
Členovia výboru tiež vyslovili žiadosť o aktualizáciu stavu dotačného programu Ministerstva kultúry (MK) Obnovme si svoj dom, argumentovali opäť podnetmi žiadateľov, kritizujúcimi absentujúcu komunikáciu ministerstva, ktoré ich dostáva do neistoty. Priamo so štátnym tajomníkom MK Máriom Maruškom má preto výbor aktuálnu situáciu prebrať na jednom z najbližších rokovaní.
Poslanci takisto odsúhlasili vykonanie poslaneckého prieskumu v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii.
Mediálny výbor sa opäť zíde v utorok 17. septembra, aby prerokoval kandidatúry uchádzačov o post v Rade STVR. Pôvodne mal byť tento bod v programe pondelkovej schôdze, presunutie spôsobil fakt, že viacerým prihláseným kandidátom chýbali niektoré požadované dokumenty informačného charakteru, ako napríklad súhlas so spracovaním osobných údajov. "Nechceli sme z tohto dôvodu niekoho vylučovať, vyzvali sme preto príslušných kandidátov, aby do stanoveného termínu materiály doplnili," uviedol predseda parlamentného výboru Roman Michelko (SNS).


Zdroj: TASR