11. 9. 2024

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Pre demokratickú prezidentskú kandidátku v USA Kamalu Harrisovú išlo v utorok o prvú predvolebnú debatu v televízii, množstvo voličov ju dobre nepozná a mohla sa tak dopustiť najrôznejších prešľapov. Nakoniec to bol však republikánsky nominant Donald Trump, ktorý sa rétoricky zamotával, zhodnotil pre TASR ostro sledovaný televízny duel pred novembrovými voľbami politológ Kryštof Kozák z Katedry severoamerických štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej (UK) v Prahe. Podľa Kozáka si Harrisová viedla v debate lepšie. "Zaujímavé ale je, že pokiaľ máte radi Donalda Trumpa, tak vám jeho výkon mohol prísť výborný," uviedol amerikanista. Obaja kandidáti však podľa neho odpovedali na viacero otázok vágne a vyhýbavo a neprišli s ničím novým a prekvapivým. Trump potreboval podľa Kryštofa Kozáka počas debaty ukázať, že je serióznym politikom. "Každopádne zmienil čudesnú a nepravdivú informáciu o tom, že imigranti v Ohiu jedia ľuďom psov a mačky. To neznie úplne ako seriózna politika," myslí si. Po dueli vyjadrila v noci na stredu Kamale Harrisovej podporu americká popová speváčka a skladateľka Taylor Swiftová. Podľa politológa to môže pritiahnuť k voľbám mladších demokratických voličov. "Americké celebrity však dlhodobo výrazne podporujú Demokratickú stranu. Ak by americkí voliči volili iba podľa svojich obľúbených celebrít, demokrati by vo voľbách drvivo víťazili," zakončil pre TASR Kryštof Kozák. Debata vysielaná televíziou ABC trvala 90 minút. Kandidáti sa stretli v Národnom centre ústavy vo Filadelfii podľa dohodnutých pravidiel - bez obecenstva a s vypnutými mikrofónmi v čase, keď na otázky odpovedal ich súper. Prekvapením bolo, že si Harrisová a Trump, ktorí sa dosiaľ osobne nikdy nestretli, na začiatku diskusie podali ruky. Išlo o prvé podanie rúk v televíznej diskusii prezidentských kandidátov od roku 2016, poznamenali zhodne agentúry Reuters a AP.




Nominantka demokratov na post prezidenta USA Kamala Harrisová je po utorkovej televíznej debate vo Filadelfii vnímaná pozitívnejšie než jej republikánsky protikandidát Donald Trump, preukázal prieskum. TASR informuje podľa agentúry DPA.
Štyridsaťpäť percent opýtaných vyjadrilo pozitívny názor ohľadne Harrisovej; na Trumpa tak reagovalo 39 percent opýtaných.
Prieskum sa týkal registrovaných voličov v USA, ktorí televíznu debatu sledovali a bol uskutočnený agentúrou SSRS pre niekoľko amerických médií vrátane televízie CNN.
Prieskum ukázal, že 44 percent divákov nebolo po televíznom dueli priaznivo naklonených Harrisovej, kým Trumpovi dalo nepriaznivé hodnotenie 51 percent opýtaných.
V jednej oblasti mal Trump jasne navrch; 55 percent opýtaných bolo totiž toho názoru, že republikánsky exprezident má viac ekonomických kompetencií než Harrisová, ktorá získala 35-percentnú podporu, píše DPA.
Tieto údaje však zrejme nebudú veľa znamenať; až 82 percent respondentov totiž uviedlo, že televízna debata nebude mať vplyv pri ich konečnej voľbe. Hlasovanie, v ktorom sa podľa prieskumov očakáva tesný súboj, sa uskutoční 5. novembra.





Americká popová speváčka a skladateľka Taylor Swiftová vyjadrila v noci na stredu podporu v nadchádzajúcich voľbách demokratickej viceprezidentke a nominantke na post prezidenta USA Kamale Harrisovej. K tomuto kroku pristúpila po debate medzi Harrisovou a jej protikandidátom, republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom. TASR informuje podľa agentúry Reuters.
Hviezda súčasnej popovej scény Swiftová podporila demokratickú kandidátku v príspevku na sociálnej sieti Instagram a uviedla, že vo voľbách 5. novembra bude hlasovať za americkú viceprezidentku. Prieskumy predpovedajú tesný volebný súboj.
Speváčka k príspevku pripojila aj svoju fotografiu s mačkou a vyhlásenie ukončila podpisom "bezdetná dáma s mačkou", čo bola zjavná narážka na predchádzajúce výroky Trumpovho kandidáta na viceprezidenta JD Vancea, píše Reuters.
Harrisovej spolukandidát Tim Walz bol v čase zverejnenia Swiftovej príspevku vo vysielaní spravodajskej televíznej stanice MSNBC. "Dajte veci do pohybu," odkázal fanúšikom speváčky, známym ako "swifties", a zároveň dodal, že je "neskutočne vďačný".
Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump a demokratická nominantka Kamala Harrisová sa v utorok stretli v ostro sledovanej televíznej debate, svojej možno jedinej pred novembrovými voľbami. Už od úvodu prezentovali ostro rozdielne názory na budúcnosť krajiny i zahraničnú politiku.







Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Kremľu sa nepáčil spôsob, akým sa zmieňovalo Putinovo meno počas predvolebnej debaty medzi americkými prezidentskými kandidátmi Kamalou Harrisovou z Demokratickej strany a republikánom Donaldom Trumpom, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.
Peskov povedal novinárom, že Putinovo meno sa používa v rámci vnútroštátneho politického boja v USA - "a to sa nám naozaj, naozaj nepáči". Hovorca ďalej uviedol, že Spojené štáty majú voči Rusku nepriateľský postoj a Kremeľ dúfal, že sa kandidáti takýchto odkazov na Putina zdržia.
Biely dom minulý týždeň povedal, že Putin by sa mal prestať vyjadrovať k americkým prezidentským voľbám po tom, ako ruský prezident zjavne ironicky vyhlásil, že uprednostňuje Kamalu Harrisovú a jedným z dôvodov je jej "nákazlivý" smiech.

                

Americká spravodajská televízia Fox News navrhla druhú debatu prezidentských kandidátov v októbri. Ďalší televízny duel si želá aj volebný tím viceprezidentky Kamaly Harrisovej. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.
Harrisová ako kandidátka Demokratickej strany a republikánsky nominant, exprezident Donald Trump sa stretli v televíznej debate v utorok večer vo Filadelfii. Na ďalšej sa zatiaľ nedohodli.
Televízia Fox News uviedla, že návrh zaslala volebným tímom oboch kandidátov ešte pred utorkovou debatou v televízii ABC.
Harrisovej tím predtým vyzval Trumpa na ďalšiu debatu. "Američania videli voľbu, ktorú budú mať túto jeseň pri volebných urnách: medzi posunom vpred s Kamalou Harrisovou a návratom späť s Trumpom," uviedol vo vyhlásení krátko po skončení utorkovej debaty, v ktorej Harrisová svojho súpera dostala do defenzívy. "To videli dnes večer a to by mali vidieť aj v druhej debate v októbri. Viceprezidentka Harrisová je pripravená na druhú debatu. Je pripravený aj Donald Trump?" dodáva vyhlásenie.



Copyright © TASR 2024