9. 9. 2024

Zomrel Herbie Flowers

Zomrel Herbie Flowers



Vo veku 86 rokov zomrel uznávaný britský basgitarista Herbie Flowers, ktorý spolupracoval s Davidom Bowiem, Paulom McCartneym a Sirom Eltonom Johnom.
Flowers hral na basgitare v popovej skupine Blue Mink a rockovej skupine T. Rex a predpokladá sa, že do konca 70. rokov prispel k viac ako 500 hitovým albumom.
Pripisuje sa mu, že vytvoril slávnu basovú linku v skladbe Lou Reed's Walk on the Wild Side z jeho albumu Transformer z roku 1972.
Jeho smrť potvrdili blízki rodinní príslušníci na Facebooku v sobotu. Pocty od rodiny a priateľov povedali, že Flowers bol "krásna duša" a jeho hudobné príspevky sa dotkli mnohých životov.
Narodil sa ako Brian Keith Flowers a svoju prvú chuť na hudbu získal v Kráľovskom letectve v 1950. rokoch, kde deväť rokov pôsobil ako kapelník hrajúci na tubu.
V roku 1969 sa Flowers stal jedným zo zakladajúcich členov popovej skupiny Blue Mink. Skupina zaznamenala úspech v hitparádach s debutovým singlom Melting Pot v roku 1969 a opäť s The Banner Man v roku 1971.
Bolo to tiež v 1960. rokoch, keď Flowers získal svoju povesť štúdiového basgitaristu, ktorý pracoval pre hudobných producentov ako Shel Talmy, Steve Rowland a Tony Visconti.
Hral na basgitare na rovnomennom albume Davida Bowieho z roku 1969 a na albume Diamond Dogs v roku 1974.
Jedným z jeho najväčších úspechov bolo, že bol tvorcom legendárnej basovej linky pre hit Lou Reeda z roku 1972 Walk on the Wild Side.
Flowers, ktorý žil v Ditchlingu vo východnom Sussexe, bol neskôr odhalený v roku 2005 rozhovor pre BBC že prišiel s nápadom na basovú linku, pretože by dostal dvojnásobné zaplatenie ako štúdiový hudobník za hru na dva nástroje.
V roku 1977 sa Flowers stal členom poslednej zostavy T. Rexa krátko pred smrťou Marca Bolana, kde sa objavil na poslednom albume skupiny, Dandy In The Underworld z roku 1977 a v televíznej šou Bolan Marc.
Koncom 70. rokov Flowers založil inštrumentálnu prog rockovú skupinu Sky, s ktorou nahrával a vystupoval až do roku 1995, pričom vydal sedem albumov.

Zdroj: BBC