11. 9. 2024

ICJK a RSF pozastavili účasť na rokovaniach platformy na ochranu novinárov

ICJK a RSF pozastavili účasť na rokovaniach





 platformy na ochranu novinárov

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) a medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) pozastavujú svoju účasť na rokovaniach Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov. Reagujú tak rozhodnutie splnomocnenkyne vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simony Zacharovej nahradiť na pozícii v platforme Zuzanu Petkovú Dominikom Papalom. Jeho nominácia podľa nich nespĺňa odborné a profesionálne kritériá. Organizácie o tom informovali v liste, ktorý poslali ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Ministerstvo kultúry (MK) SR berie nomináciu na vedomie a nevidí dôvod na jej spochybňovanie.
"Nominácia pána Papalu splnomocnenkyňou podľa nášho názoru nespĺňa odborné a profesionálne kritériá. Nie je vhodná ani s ohľadom na spoluprácu pána Papalu s vysielateľom, o ktorom existujú dôvodné pochybnosti, či rešpektuje novinársku etiku a zákon. Ich dodržiavanie je neoddeliteľné od podpory slobody tlače, teda hlavného poslania platformy. Rovnako máme pochybnosť o tom, či pán Papala spĺňa kritérium nominácie, keďže má v platforme zastupovať občiansku spoločnosť," uviedli organizácie v liste. Obávajú sa tiež, že okrem ohrozovania efektívnosti platformy zmena na pozícii ohrozí aj jej medzinárodné uznanie.
Podotkli, že so žiadosťou o prehodnotenie nominácie Papalu sa v júni obrátili aj na splnomocnenkyňu, ktorá ich požiadavku odmietla. "Keďže naše znepokojenie týkajúce sa nominácie pána Papalu, ako aj neschopnosť platformy plniť si svoju funkciu sú stále aktuálne, nebudeme sa zúčastňovať na ďalších zasadnutiach platformy, hoci naďalej zostávame jej členmi," uviedli.
Rezort kultúry reagoval, že nomináciu berie na vedomie. Nevidí dôvod na jej spochybňovanie, respektíve na útočenie na konkrétneho nominanta len preto, že nie je podľa predstáv konkrétnych organizácií. "MK SR rešpektuje štatút Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov tak, ako ho nastavilo ešte bývalé vedenie rezortu kultúry a vzala na vedomie vtedajšia vláda. Z neho vyplýva, že jedného zo zástupcov nominuje splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti tak, ako tomu bolo v tomto prípade," poznamenal pre TASR.
Platforma na podporu slobody tlače a ochranu novinárov vznikla v októbri minulého roku. Jej úlohou je zohľadňovať medzinárodné záväzky SR v oblasti slobody tlače a ochrany novinárov vrátane odporúčaní Európskej únie a Rady Európy. Jej členmi sú predstavitelia štátnych orgánov, nezávislých inštitúcií, mimovládnych organizácií aj médií.



Zdroj: TASR