9. 9. 2024

KDH poukazuje na zlyhania ministerky kultúry, považujú za správne, aby odstúpila z funkcie

 
KDH poukazuje na zlyhania ministerky kultúry,

 považujú za správne, aby odstúpila z funkcie

 Kresťanskodemokratické hnutie poukazuje na zlyhania ministerky kultúry Mariny Šimkovičovej (nom. SNS). Ako KDH uviedlo, považujú za správne, aby odstúpila z funkcie. Medzi jej pochybeniami KDH spomenulo napríklad zastavenie podujatia Európske dni kultúrneho dedičstva na Slovensku či paralyzovanie grantovej schémy Obnovme si svoj dom. V prvom prípade kresťanskí demokrati poukázali, že išlo o obľúbené podujatie, ktoré pozitívne vnímala široká verejnosť. V rámci neho bývali napríklad sprístupnené i bežne nedostupné pamiatky. „Tento počin len zapadá do reťaze zlyhaní súčasného vedenia ministerstva pod vedením Martiny Šimkovičovej. Jedným z ďalších je paralyzovanie grantovej schémy Obnovme si svoj dom,“ vraví poslanec za KDH Jozef Hajko.

V prípade grantovej schémy KDH tvrdí, že odborné komisie vznikali dlhé mesiace, a hoci už ukončili svoje rozhodovanie, stále čakajú na schválenie. „Na verejnosť preniklo, že hodnotením komisie sa vedenie ministerstva zaoberalo len pri jednom zo šiestich programov,“ uvádza hnutie. Podľa Hajka sú tak prostriedky na obnovu kultúrnych pamiatok stále v nedohľadne, pričom ak by ich aj žiadatelia dostali, stavebnú sezónu už poväčšine nestihnú a peniaze by sa tak vrátili do štátneho rozpočtu. Bude to historicky prvý fatálny výpadok financovania obnovy a výskumov nášho kultúrneho dedičstva,“ skonštatoval Hajko.

Kresťanskí demokrati poznamenali, že minuloročné výzvy pritom boli, vzhľadom na parlamentné voľby v septembri 2023, pripravené s predstihom. Nové vedenie rezortu kultúry ale podľa KDH túto výhodu nevyužilo. „Podľa dostupných informácií ministerstvo kultúry doteraz nerešpektovalo rozhodnutia svojich vlastných odborných komisií. Pritom nejde len o kultúrne dedičstvo. Tieto granty v minulosti poskytovali obživu stovkám odborníkov a remeselníkov v regiónoch, ktoré trpia aj nedostatkom práce,“ poukazuje KDH.

Hajko očakáva od ministerky Šimkovičovej vyjadrenie a zaujatie postoja k týmto zlyhaniam. „Prečo ruší také významné podujatia, ako sú Dni európskeho kultúrneho dedičstva? Prečo pokrytecky zriaďuje hodnotiace komisie na prideľovanie grantov, keď potom naťahuje čas? Nechce náhodou rozdeľovať peniaze od stola ona sama?“ spytuje sa poslanec.


Zdroj: SITA