8. 10. 2024

Fico sa vyhráža

Fico sa vyhráža



Slovenský premiér Robert Fico dnes opäť zaútočil na novinárov, ktorých okrem iného nazval bastardmi. Zároveň hovoril o zmenách v zákone a oznámil zriadenie národného mediálneho úradu, napísal denník Sme na svojej webovej stránke. Kritici premiéra to vidia okrem iného ako snahu o zavedenie cenzúry. Štvornásobný premiér má už dlho komplikovaný vzťah s médiami a minulý rok po návrate k moci označil niektoré médiá za nepriateľské a prestal odpovedať na ich otázky.

Teraz podľa Sme premiér poukázal na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď. Na tlačovej konferencii uviedol, že zvažuje aj úpravu povinností potrebných na výkon novinárskej profesie. Súčasný stav vecí označil za "mediálny neporiadok", ktorý podľa neho neexistuje v žiadnej inej krajine Európskej únie. Tvrdia, že novinári si robia, čo chcú, a nenesú za to žiadnu zodpovednosť.

"Právnik, notár, sudca, právnik musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Prečo by nemalo byť pravda, že novinármi budú len tí, ktorí sú buď vyškolenými novinármi, alebo prešli nejakým druhom rekvalifikácie? Mali by ste byť súčasťou nejakých profesijných organizácií, kde budete mať nejaké disciplinárne konanie, rovnako ako právnici," povedal novinárom.

O zámere reformy médií podľa Sme diskutoval aj podpredseda parlamentu a predseda jednej z menších vládnych strán Anton Danko. "Chcem oznámiť, že pripravíme národnú mediálnu kanceláriu, budeme hovoriť o profesionálnych mediálnych organizáciách a pravidlách," povedal. Danko obviňuje médiá z vytvárania frustrujúcej situácie v krajine.

V novembri minulého roka označil Fico vybrané médiá – vrátane denníka Sme, Denníka N a servera Aktuality.sk – za nepriateľské. Nerozpráva sa s nimi a dlho im nedáva rozhovory. Na otázky novinárov neraz odpovedal urážkami, napísal Sme a dodal, že Fico na dnešnej tlačovej konferencii použil expresívne výrazy, kde novinárov označil za "krvilačných bastardov", ktorí išli po ňom a jeho spojencoch hneď po voľbách. Tvrdil tiež, že novinári chcú len zlé za každú cenu a sú "posadnutí diablom".

Novinári nespôsobili zlyhanie vlády a že Slovensko pod Ficovým vedením smeruje do pekla, v ktorom by premiér rád videl strážcu demokracie, oponovala premiérke opozičná poslankyňa Zora Jaurová. Ficove poznámky podľa nej svedčia o nedostatku úsudku. "Myšlienka štátneho úradu pre médiá, ktorý by kontroloval novinárov, nie je ničím iným ako slabo maskovanou snahou cenzurovať a obmedzovať médiá, ktorá existuje možno len v Severnej Kórei," povedala. Zároveň vyzvala premiéra, aby prestal "bľabotať o pekelnom sprisahaní" novinárov, ktorí bránia vláde vládnuť.

Veronika Remišová odsúdila Ficove vyjadrenia ako neprípustné a hanebné. "Namiesto toho, aby občanom vysvetlil, prečo im berie a dáva sebe, Fico bez rozdielu útočil na občanov a novinárov," povedala. Povedala, že premiér sa ocitol "ďaleko za čiarou", keď nazval novinárov "krvilačnými beštiami" v čase, keď nenávisť rozdeľuje spoločnosť. Podľa Remišovej ho šíria práve Fico a jeho "kumpáni". Podľa poslanca Ficovo správanie pripomína bývalého premiéra Vladimíra Mečiara v jeho najhoršom období. "Sme v situácii, keď vláda predstavuje bezpečnostné riziko pre svoju vlastnú krajinu," zdôraznila. V tejto situácii by mal podľa poslanca prehovoriť aj prezident Peter Pellegrini.

"Robert Fico ukazuje, že nie je schopný riadiť štát v čase krízy. Že nemá riešenie. Celá vec sa mu rozpadá pod rukami. A nejednota koalície je do očí bijúca Ľudia si to všímajú. Takže to musia niečím zakryť," uzavrel šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy. Ficovu koalíciu môže podľa neho zjednotiť len spoločný pseudovinník všetkého zla, a tým novinári.




Zdroj: ČTK