10. 10. 2024

Stanovisko Slovenskej televízie a rozhlasu k vyjadreniam Štrajkového výboru zamestnancov STVR

Stanovisko Slovenskej televízie a rozhlasu k vyjadreniam



 Štrajkového výboru zamestnancov STVR

Stanovisko Štrajkového výboru berieme na vedomie. Zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina sa plánuje v priebehu budúceho týždňa stretnúť so zástupcami Štrajkového výboru a je pripravený zodpovedať akékoľvek otázky.

STVR sa ohradzuje voči vyjadreniam, že premiér SR Robert Fico pôvodne nemal byť hosťom v relácii Sobotné dialógy a že jeho účasť bola dohodnutá na poslednú chvíľu.

Nie je to pravda, keďže účasť Roberta Fica v relácii bola dohodnutá dávno predtým, ako sme vôbec začali riešiť prípravu relácie O 5 minút 12 - špeciál.

Premiér SR býva štandardne (niekoľko rokov) hosťom relácie Sobotné dialógy raz za 4 až 5 týždňov a tomuto intervalu zodpovedala aj jeho účasť v ostatných Sobotných dialógoch.

Neuskutočnil sa žiadny “zázračný” telefonát s Úradom vlády. Premiér Robert Fico bol ako hosť dohodnutý už dlhšiu dobu a dramaturgia Sobotných dialógov nemenila hosťa na poslednú chvíľu. Nešlo teda o žiadnu nečakanú účasť premiéra Roberta Fica v relácii Sobotné dialógy, ale o jeho dlhodobo plánovanú účasť. Opakovane to zdôrazňujeme a odmietame špekulácie o akejkoľvek inej verzii tejto udalosti, pretože sa nestala.

Zároveň odmietame vyjadrenia o zásahoch vládnej moci do dramaturgie akýchkoľvek relácií STVR, či už v televízii alebo rozhlase.

Rozhodnutie o výbere moderátorov je autonómnym rozhodnutím vedenia STVR, v tomto prípade vedenia Sekcie spravodajstva. Relácia O 5 minút 12 - špeciál bola súčasťou mimoriadneho vysielania STVR k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie, preto bolo potrebné zo strany Slovenskej televízie a rozhlasu prispôsobiť dramaturgiu a koncept relácie O 5 minút 12 – špeciál slávnostnej atmosfére dňa.

Absolútne vylučujeme akúkoľvek spoluprácu či zásahy Ministerstva obrany SR a Úradu vlády SR pri tvorbe obsahu a dramaturgie relácie O 5 minút 12 - špeciál. Spomínané inštitúcie sa nijakým spôsobom nepodieľali ani na príprave relácie, ani na výbere moderátorky, na tvorbe otázok či scenára a ani na výbere dramaturga.

Ostro sa voči takýmto špekuláciám ohradzujeme. Dramaturgia nedeľnej relácie O 5 minút 12 - špeciál bola, tak ako vždy pri štandardných vydaniach relácie, výlučne v rukách STVR.

Mrzí nás, že vzniknuté situácie sú dávané do úplne iných kontextov a príbehov, ako sa v skutočnosti stali a diali. Tieto dezinterpretácie a častokrát informácie, vraj zvnútra inštitúcie, vytvárajú dojem, ktorý nemá nič spoločné s realitou.

Mrzí nás to aj kvôli zamestnancom v televízii a rozhlase, ktorých práca, je na základe klamlivých informácií vo verejnom priestore, spochybňovaná.



Zdroj: TASR