12. 10. 2024

Stanovisko krajského prokurátora v Žiline k článku „Prokurátori prehovorili o prepojeniach svojej kolegyne na sektu.


Stanovisko krajského prokurátora v Žiline k článku „Prokurátori prehovorili o prepojeniach svojej kolegyne na sektu. 


Nazvala ma antikultistkou, vraví ďalšia vypočúvaná“ uverejnenému v Denníku N dňa 10. 10. 2024

Vyhodnotenie relevantnosti informácií o Krajskej prokuratúre Žilina uvádzaných v článku, čerpajúcich primárne z anonymných zdrojov jeho autorov ponechávam na úvahu čitateľov. Považujem však za potrebné vyjadriť sa k niektorým tam uvedeným skutočnostiam, a to s odkazom na svoje stanovisko zo dňa 10. 10. 2024, sčasti prezentované aj v texte článku.
Konanie prokurátorky JUDr. Lucie Pavlaninovej na našom pracovisku špecifikované v článku, ktoré má vykazovať znaky porušenia povinností prokurátora v súvislosti s „agitovaním“ v prospech organizácie Tvorivá spoločnosť, preverí mnou zriadená osobitná komisia. Po získaní relevantných výsledkov zriadenej komisie budem postupovať v zmysle zákona a svojich zákonných kompetencií. S výsledkami činnosti tejto komisie bude verejnosť náležitým spôsobom oboznámená.
JUDr. Lucia Pavlaninová bola do funkcie vedúcej oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry Žilina vymenovaná na základe úspešného výberového konania a nie na základe návrhu krajského prokurátora; rozhodnutie päťčlennej výberovej komisie bolo v tomto prípade jednomyseľné. Následne bola menovaná prokurátorka prizvaná na zasadnutie Prokurátorskej rady Krajskej prokuratúry Žilina konané dňa 11. 09. 2023, na ktorom bola vypočutá jej jednotlivými členmi medzi inými JUDr. Stanislavom Jakubčíkom, jej predsedom a zároveň dlhoročným zástupcom prokurátorov Krajskej prokuratúry Žilina v tomto samosprávnom orgáne. Tento prokurátor je tiež predsedom Rady prokurátorov SR. Prokurátorská rada vyjadrila jednomyseľný súhlas s vymenovaním JUDr. Lucie Pavlaninovej do funkcie vedúceho prokurátora. Následne Rada prokurátorov SR odporučila vymenovanie menovanej prokurátorky do funkcie vedúceho oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom tunajšej prokuratúry. Zo zápisníc z oboch spomenutých rokovaní samosprávnych orgánov prokuratúry nevyplýva ani len náznak pochybností o spôsobilosti JUDr. Lucie Pavlaninovej vykonávať funkciu prokurátora, resp. vedúceho prokurátora.
Ohľadom bezpečnostnej previerky menovanej prokurátorky uvádzam, že v súvislosti s vydaním osvedčenia na oboznamovanie sa so skutočnosťami na stupeň „Dôverné“ v januári roku 2024 išlo o druhé predĺženie platnosti osvedčenia vydaného dňa 10. 06. 2004 na identický stupeň.
Navyše uvádzam, že JUDr. Lucia Pavlaninová je dlhoročnou prokurátorkou Krajskej prokuratúry Žilina, pričom doposiaľ neboli voči jej osobe podané žiadne sťažnosti a ani nebola disciplinárne stíhaná.
Podotýkam, že pri mojom návrhu na vymenovanie JUDr. Mgr. Martina Kováča do funkcie námestníka krajského prokurátora v Žiline som zohľadňoval iba zákonné a odborné dôvody a jeho predpokladaný prínos pre činnosť tunajšej prokuratúry.
Záverom opätovne poukazujem na extrémne mediálne útoky na kolegyňu JUDr. Luciu Pavlaninovú pre výkon funkcie prokurátora a na tieto bezprostredne nadväzujúci prudký nárast verbálnych vulgárnych útokov na jej osobu, aktuálne prerastajúcich už aj do zásahov do jej súkromia.
Proti takémuto správaniu sa ostro ohradzujem, nakoľko ho možno považovať za zastrašovanie prokurátorov pre výkon ich služobných povinností voči konkrétnemu okruhu pracovne zaradených osôb.


JUDr. Tomáš Balogh, krajský prokurátor v Žiline