8. 5. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Fotografa britskej tlačovej agentúry Reuters zadržiavali v Zimbabwe za údajné odoslanie fotografií cez satelitný telefón. V krajine je po marcových prezidentských voľbách napätá situácia. Oneskorené zverejnenie volebných výsledkov a podozrenia z ich manipulácie vyvolali v Zimbabwe vlnu nepokojov, ktoré si vyžiadali desiatky ľudských životov. Fotoreportér Howard Burditt, ktorý je zimbabwianskym občanom, bol od pondelka v policajnej väzbe, informovala agentúra Reuters na svojej webovej stránke. Polícia sa k prípadu oficiálne nevyjadrila. Zimbabwianske úrady uvádzajú, že satelitné telefóny musia byť pred použitím zaregistrované. Fotografa zatiaľ neobvinili. V krajine zadržali od volieb viacerých miestnych a zahraničných novinárov vrátane korešpondenta denníka New York Times, ktorého neskôr prepustili. Zimbabwianska volebná komisia minulý týždeň zverejnila výsledky prezidentských volieb, ktoré sa konali 29. marca. Ani jeden z kandidátov podľa nich nezískal väčšinu hlasov potrebnú na zvolenie v prvom kole volieb. Opozičné Hnutie za demokratickú zmenu (MDC) výsledky spochybnilo a trvá na tom, že jeho kandidát získal väčšinu. Africká únia (AÚ) vyzvala v stredu všetky zimbabwianske strany, aby sa pričinili o slobodné, transparentné a nenásilné druhé kolo prezidentských volieb v Zimbabwe. Fotografa dnes prepustili.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Až 93 novinárov zomrelo v roku 2007 pri výkone svojej profesie, z toho takmer polovica v Iraku. Informáciu vo štvrtok priniesol Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni. V predchádzajúcom roku zahynulo vo svete 100 žurnalistov. V roku 2007 prišlo podľa správy IPI 42 novinárov o život v Iraku. Najnebezpečnejším z regiónov bola Ázia, kde sa im osudným stal najmä Pakistan, Filipíny, Srí Lanka a Afganistan. Obmedzenia slobody tlače existujú naďalej v Afrike a na Strednom východe, najmä v Iráne a Zimbabwe, kde vyžadujú na prácu novinára ťažko získateľnú licenciu. Cenzúra v Afrike prichádza v mnohých formách, od fyzického násilia po šikovné využívanie byrokracie. Čína väzní približne 30 novinárov a 50 blogerov, kým v Rusku "existuje beztrestnosť pre tých, ktorí obťažujú, útočia a vraždia novinárov", uviedla správa IPI.

Prestížna novinárska organizácia Reportéri bez hraníc so sídlom vo Viedni a v Paríži oznámila dnes mená laureátov jej výročnej ceny, ktorú udelia dvom bulharským novinárkam a jednému rumunskému žurnalistovi. Ovidiu-Mihai Vanghele z Rumunska získal finančné ohodnotenie 15.000 eur (481.000 Sk) za reportáž o podozrivých transakciách bývalého rumunského ministra poľnohospodárstva Decebala Traiana Remeša. Na základe jeho zistení minister odstúpil. Bulharské novinárky Svetlana Batalovová a Kristina Kolevová-Tunčevová zvíťazili v kategórii audiovizuálnej reportáže. Žurnalistky priniesli správu o novodobom otroctve a obchodovaní so ženami na území EÚ. Upozornili aj na smrť bulharských pacientov trpiacich na rakovinu, ktorým nebola poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť. Cenu si novinári prevezmú 15. mája počas slávnostného ceremoniálu na pôde rakúskeho parlamentu. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2008