5. 5. 2008

WTF ?

WTF ?
Na základe môjho vyhlásenia v SITA zo dňa 29. 4. 2008 * , odvysielaného o 9,23 h, som dostal viacero reakcií novinárov, medzi nimi aj od A. Onufera. Nakoľko nebolo v jeho silách uverejniť moje odpovede na jeho šesť otázok doslovne, rozhodol som sa odpovedať na tieto otázky touto formou:
1. Budete žiadať vrátenie Piešťanských kúpeľov?
Odpovedať na túto otázku je veľmi zložité, nakoľko aj keby sa vrátili Piešťanské kúpele, na základe verejne známych faktov ako mínusových hospodárskych výsledkov za posledné dlhé obdobie, veľmi vysokého úverového zaťaženia a z dôvodu, že najlukratívnejší nehnuteľný majetok je založený v prospech banky... atď., je skoro nereálne získať finančné prostriedky od serióznej banky na následnú privatizáciu. Jednou z možností, ako vylepšiť hospodársky výsledok kúpeľov, je odpredaj národnej pamiatky – Grand Hotel Royal–Slovan americkému Slovákovi. No rozpredávanie majetku nie je z podnikateľského hľadiska správna cesta. I keď možno potom sa zvýši vôľa majoritného akcionára odkúpiť akcie mesta, samozrejme, za reálnu cenu, ktorú nebude také jednoduché odmietnuť. Touto cestou, ak môžem, rád by som odporučil akcionárom, aby si ošetrili zápis v katastri, lebo sa môže stať, že im tento prevod nemenovaný právnik zastaví, ak to nebude v jeho "záujme", a tak by sa história opakovala. Z odpredaja akcií by mesto mohlo finančne podporiť napr. prevádzku piešťanskej dominanty – kúpaliska Eva, ktorá viac ako 73 rokov vychovávala svetoznámych plavcov ako Martinu Moravcovú a ďalších ako aj špičkových vodných pólistov, na čo bolo hrdé nielen mesto, ale aj celé Slovensko. Ďalej by mohlo mesto dotovať obyvateľov Piešťan pri poskytovaní liečebnej starostlivosti atď., ako to bolo za môjho pôsobenia a s čím až teraz začali Trenčianske Teplice. Otázkou vrátenia kúpeľov sa budem prípadne zaoberať najskôr po 4. júni a po podrobnom právnom a ekonomickom rozbore.
2. Chystáte v tejto súvislosti nejaké právne kroky, napr. trestné oznámenie?
Tlak zamestnancov – akcionárov na podanie žaloby o určenie neplatnosti je veľmi veľký, avšak až po dôslednej analýze ekonómov a bankárov bude jasné, či bude zmysluplné postupovať súdnou cestou. Ale určite to nebude formou trestných oznámení, čo je na Slovensku národným športom. Napriek tomu už v roku 1999 moji právnici pripravili značný počet podaní na začatie trestného stíhania, ktoré sa týkali napr. nemenovaného právneho zástupcu FNM za jeho neprofesionálne a urážlivé výroky a klamstvá na porade vedenia po mojom zvrhnutí v zasadačke hotela Esplanade. Ale v hlavnej miere to boli oznámenia týkajúce sa krivých výpovedí niektorých vedúcich pracovníkov (Ing. Emanuel P., Ing. Ján T....), ktorí dodnes prežili všetky režimy a svojimi výpoveďami spôsobili veľké škody aj 2000 zamestnancom – akcionárom Piešťanských kúpeľov a kúpeľov Smrdáky, a to nielen finančné.
3. Ak áno, aké právne kroky chystáte?
V prípade, že dospejem k rozhodnutiu, jedinú cestu vidím cez politicky nezávislé súdnictvo.
4. Hodláte podať trestné oznámenie v tejto súvislosti na niektorého z politikov?
Ak príde k súdnemu sporu a dospeje sa k pozitívnemu výsledku, bude jednoznačná aj trestno-právna zodpovednosť.
5. Chystáte návrat alebo aspoň návštevu Slovenska?
Mám v pláne presťahovať sa najneskôr do konca roka na Slovensko. Skoršiu krátkodobú návštevu však nevylučujem.
6. Budete žiadať odškodné?
O odškodnom mám možnosť uvažovať do 20. 2. 2010.
Celkovo mi bolo zaslaných 32 otázok z rôznych médií, na ktoré po zlepšení môjho zdravotného stavu budem priebežne odpovedať priamo konkrétnym mediálnym subjektom.

* 29.04.2008, 09:23, 0069, DOM-Domáci servis Odpoveď Ing. K. Martinku na list právnej zástupkyne zamestnancov SLKP BRATISLAVA 29. apríla - Vážený pán prezident, V súvislosti s Vaším prehlásením v agentúre SITA, ohľadne kúpeľov Piešťany, dovoľujem si, ako právna zástupkyňa časti zamestnancov SLKP a zároveň akcionárov spoločnosti VADIUM a.s., obrátiť sa na Vás s otázkou, či hodláte zahájiť súdny spor o neplatnosť zmluvy o vrátení akcií SLKP, prípadne, či nám budete nápomocný, ak by naša strana zahájila takýto súdny spor.V prípade, že hodláte takýto spor začať, chcete tak urobiť ako súkromná osoba alebo za spoločnosť VADIUM a.s., a kedy predpokladáte začatie takéhoto sporu. V takomto prípade by sme mohli koordinovať postup, napr. hodláme začať podpisovú akciu. Prosíme o Vašu pomoc a podporu, pretože pracovné podmienky i mzdy zamestnancov sa výrazne zhoršili oproti obdobiu Vašej pôsobnosti v SLK Piešťany.Prosím, aby ste tento list považovali za dôverný a nezverejňovali moje meno, pokiaľ sa celá záležitosť nezačne.Radi by sme Vám tiež zaželali všetko najlepšie k Vašim blížiacim sa narodeninám. JUDr. Anna Z. Vážená pani doktorka,dňa 24.4. som obdržal Váš list. Na úvod by som chcel povedať, že mojím prehlásením v tlačových agentúrach dňa 14.4.2008 som sledoval jediný cieľ, a to ospravedlniť sa zamestnancom - akcionárom SLKP, že som nevydržal psychický a fyzický nátlak, ktorým som bol donútený vrátiť akcie. Toto vyhlásenie som chcel urobiť ešte pred svojím návratom na Slovensko.Oslovenie Vašich klientov mi polichotilo, ale žiaľ od r. 1999 to už nie je skutočnosť. K Vašej otázke, či hodlám zahájiť súdne konanie o určenie neplatnosti zmluvy o vrátení akcií SLPK, musím spresniť, že išlo o mimosúdnu dohodu, v ktorej sa myslelo i na takúto možnosť. Napriek tomu som sa zatiaľ touto otázkou nezaoberal, ale ubezpečujem Vás, že po vyriešení mojich zdravotných problémov sa s Vami telefonicky skontaktujem. V ďalšej veci, v ktorej ma žiadate o podporu zamestnancov, odporúčam Vám spojiť sa s Ing. Halmayovou, ktorá je v súčasnosti členkou manažmentu vo funkcii poradkyne, nakoľko ju poznám ako čestnú a slušnú, a ktorá sa momentálne asi ako jediná z vedenia, na základe dlhoročných skúseností, vyzná do problematiky Piešťanských kúpeľov. Som presvedčený, že bude hájiť aj záujmy zamestnancov. Ďakujem aj za milé blahoželanie k mojím narodeninám. Viedeň 28.4.2008, g. Karol Martinka