27. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





 
 Sýrski povstalci zabili známu reportérku sýrskej televízie al-Ichbaríja, ktorá nakrúcala materiály o bojoch neďaleko hraníc s Libanonom.
Ako dnes uviedlo sýrske ministerstvo informácií, k útoku na Jaru Abbásovú došlo v blízkosti vojenskej leteckej základne Dabáa v stredosýrskej provincii Homs.
Panarabská televízia Majadín uviedla, že reportérku spolu s kameramanom a šoférom prepadli príslušníci ozbrojenej skupiny, keď sa vracali z mesta Kusajr do Damasku.
Kusajr je strategicky dôležitým mestom v blízkosti hraníc Sýrie s Libanonom a v posledných dňoch sa tam odohrávajú urputné boje medzi povstalcami a vládnymi jednotkami podporovanými príslušníkmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Povstalci mesto kontrolovali takmer rok.
Ichbaríja je súkromná spravodajská televízia, ktorá je lojálna režimu prezidenta Bašára Asada. Vlani v júni bolo sídlo terčom vpádu skupiny povstalcov, pričom zahynulo sedem novinárov.
Ako pripomína agentúra Sinchua, únosy a vraždy provládnych novinárov sú počas občianskej vojny pomerne časté. Podľa miestnych štatistík za 26 mesiacov konfliktu bolo v Sýrii zabitých viac ako 150 novinárov.
Priebeh nepokojov v Sýrii je takmer nemožné objektívne sledovať pre neprítomnosť nezávislých zahraničných novinárov, ktorým Sýria odoprela vstup do krajiny. Niektorým novinárom nedávno dovolili prísť v sprievode vládnych predstaviteľov. Mnohí pricestovali nelegálne, aby sa dostali do centra revolty.






Vietnamská polícia zatkla jedného z najznámejších blogerov v krajine. Ide o reakciu komunistického režimu za zverejnenie kritiky na adresu vietnamskej vlády.
Zatknutie 49-ročného Truong Duy Nhata je najnovším prípadom vládnej kampane proti disentu, pripomína agentúra AP.
Vietnamský denník Tuoi Tre dnes informoval, že polícia zatkla Nhata v jeho dome v meste Danang v strednej časti Vietnamu v nedeľu a eskortovala ho do Hanoja na ďalšie vypočúvanie. Je obvinený zo zneužívania demokratických slobôd, za čo mu hrozí trest väzenia v trvaní sedem rokov.
Nhat pracoval ako reportér štátom kontrolovaného denníka. Pred viac ako dvoma rokmi túto prácu zanechal, aby sa mohol sústrediť len na svoj blog. Jeho príspevky boli veľmi časti kritické k vláde, v jednom z nich dokonca vyzval premiéra a predsedu ústredného výboru komunistickej strany, ktorá je vládnucou silou vo Vietname, aby odstúpili z funkcií.

 

Copyright © TASR 2013

 





Americká herečka Mariska Hargitay sa objaví aj v pripravovanej 15. sezóne kriminálneho seriálu Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999), v ktorom od jeho prvej série stvárňuje detektívku Oliviu Benson. Štyridsaťdeväťročná rodáčka z Los Angeles o tom informovala na svojom Twitter konte. Finančná stránka jej nového kontraktu zatiaľ nie je uzatvorená, počas 14. sezóny však zarábala 500-tisíc dolárov za epizódu. Pätnásta séria by mala mať v USA premiéru na jeseň.
Korene Hargitay siahajú do Maďarska, odkiaľ pochádzal jej otec Mickey Hargitay. Ten sa oženil so sexsymbolom päťdesiatych rokov - herečkou Jayne Mansfield, známou napríklad zo snímky Dajte im za mňa pusu (1957). Mariska Hargitay v roku 1982 získala titul Miss Beverly Hills USA. V roku 2004 sa vydala za kolegu zo seriálu, herca a scenáristu Petra Hermanna, ktorému o dva roky neskôr porodila syna Augusta Miklósa Fridricha Hermanna. V roku 2011 si potom adoptovali ďalšie dve deti - dcéru Amayu Josephine a syna Andrewa Nicolasa Hargitaya Hermanna. Za svoj výkon v spomínanom seriáli získala Zlatý glóbus aj Emmy.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.