28. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Iránska štátna televízia včera nečakane zrušila vysielanie predvolebného spotu jedného z reformných kandidátov v blížiacich sa prezidentských voľbách, pričom sa odvolala na technické problémy.
Mohammad Rezá Áref je jedným z troch proreformných politikov, ktorých kandidatúru schválila Rada strážcov. Zvyšní piati sú zástancami tvrdej, konzervatívnej línie. Mnoho charizmatických lídrov - napríklad aj bývalého prezidenta, centristu Akbara Hášimího Rafsandžáního - Rada strážcov ako kandidátov na úrad prezidenta ani neschválila.
Podľa svedkov televízny kanál Džám-e Džam, ktorý vysiela v perzštine pre Iráncov žijúcich v zahraničí a podporuje ho vláda v Teheráne, ukončil Árefov príhovor po 15 minútach: krátko po tom, ako hovoril o tom, ako by využil Rafsandžáního skúsenosti, keby sa stal prezidentom. Údajne sa tak stalo kvôli technickým problémom.
Árefov hovorca vyhlásil, že kandidát na úrad prezidenta bude žiadať objasnenie celej záležitosti a opätovné zaradenie tohto príspevku do vysielania. Vedenie kanálu Džám-e Džam na incident zatiaľ oficiálne nereagovalo.
Mohammad Rezá Áref bol kedysi viceprezidentom reformného prezidenta Mohammada Chatámího a je jedným z mála umiernených reformných politikov, na ktorých nedoľahli represie po minulých prezidentských voľbách.
Záujem kandidovať v iránskych prezidentských voľbách, vypísaných na 14. júna, malo pôvodne 686 kandidátov. Rada strážcov, v ktorej zasadá 12 vysokopostavených duchovných a právnikov s cieľom dozerať na súlad verejného života s pravidlami šiitského islamu, zoznam dôsledne zrevidovala tak, že v ňom zostalo napokon osem mien.
V čase od 25. mája do 12. júna má každý z ôsmich kandidátov právo využiť na kampaň iránsky štátny rozhlas a televíziu (IRIB). Celkovo má každý kandidát k dispozícii 405 minút vysielania v televízii a 285 minút v rozhlase. Obe médiá pripravujú ešte vlastné programy venované kampani a predvolebné diskusie. Okrem toho sa majú uskutočniť tri veľké naživo vysielané spoločné debaty za účasti všetkých ôsmich kandidátov. Doteraz sa predvolebné debaty v Iráne konali len vo formáte "duelov".

Copyright © TASR 2013