31. 5. 2013

Zlín Film Festival

Zlín Film Festival



Triumf britského filmu Teraz a tu režiséra Ola Parkera o 17-ročnej Tesse, ktorej do konca života zostáva kvôli nádorovému ochoreniu už iba niekoľko mesiacov, priniesol už 53. ročník Medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež. Ten vyvrcholil dnes v Zlíne.
Tvorcovia tejto snímky si odvezú z dejiska festivalu hlavnú cenu mládežníckej poroty - Cenu Miloša Macourka, a divácku cenu v kategórii hraných filmov, ktorou je Zlaté jablko, informovali české médiá.
Cenu pre najlepší detský hraný film, Zlatú črievičku, udelila odborná porota brazílskemu filmu Môj sladký oranžovník, rovnaké ocenenie pre najlepší mládežnícky hraný film získala sníma Daždivé leto, ktorú nakrútili režisérky z Uruguaja.
Ocenenia pre tvorcov animovaných prác putujú do Bieloruska (Pilipka), respektíve Kanady a Francúzska (Psí život). U divákov bodoval kanadský animovaný film Príbeh morskej korytnačky.
Ďalšie ocenenia si rozdelili tvorcovia z Austrálie, Lotyšska, Nemecka, Rakúska, Ruska a Veľkej Británie.
Program prehliadky, ktorú tvorili tri stovky animovaných i hraných filmov z 53 krajín sveta, obohatil už tradične celý rad rámcových akcií, vrátane koncertov, výstav a autogramiád. Medzi takmer dvoma tisíckami hostí boli stálice českej scény, ako Jiřina Bohdalová alebo Marek Eben, ale aj celý rad návštevníkov spoza hraníc.
Svoj debut na tomto festivale absolvovali tento rok dlhoročné opory pražského Divadla Semafor Jiří Suchý a Jitka Molavcová, ktorá si prevzala Uznanie za tvorivý prínos v tvorbe pre deti.
Slovenský filmár Matej Mináč si presne pred rokom prevzal v Zlíne Grand Prix za objavnú a ľudsky hlbokú tému snímky Nickyho rodina. Tento film bol ďalším dielom, ktoré režisér venoval Britovi Nicholasovi Wintonovi a záchrane 699 židovských detí z bývalého Československa, o ktorú sa v roku 1939 zaslúžil.

Copyright © TASR 2013