10. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V najväčších európskych novinách pre čínsku menšinu sa budú od pondelka 10. marca objavovať informácie aj o Slovensku. Európsky týždenník s nákladom 20-tisíc a čitateľskou základňou 200-tisíc ľudí otvoril koncom februára pobočku na Slovensku. Noviny s názvom Ouzhou shibao (Európsky týždenník) vychádzajú raz do týždňa a keďže sú primárne určené pre zahraničných Číňanov, sú písané v čínštine. Agentúru SITA o tom informoval zástupca šéfredaktora Európskeho týždenníka z bratislavskej pobočky týždenníka Wei Xiong. Ide o tlač, ktorá vychádza vo väčšine európskych krajín starého kontinentu. Podľa Xionga je to pre Slovensko veľká príležitosť.
Cieľom Európskeho týždenníka je v 40 rubrikách poskytovať pravdivé a objektívne informácie o globálnych udalostiach. Každé číslo obsahuje aktuálne správy z európskych krajín, Číny, zaujímavé fakty zo života zahraničných Číňanov, ale aj publicistické nadčasové témy. Slovensko sa pridružilo k vydavateľstvu Európskeho týždenníka pre strednú a východnú Európu. Jeho riaditeľ je Wang Gan, ktorý žije v Rakúsku a s novinami má dlhoročné skúsenosti. Cieľom novín je podľa neho prehĺbiť vzájomné poznanie, porozumenie a dosiahnuť tak vzájomný prospech. Wang Gan upozornil, že zmienka o tom, že 28. februára otvorili pobočku novín na Slovensku sa objavila dokonca v najväčšej čínskej tlačovej agentúre Xinhua (Nová Čína), http://news.xinhuanet.com/world/2014-03/02/c_126209204.htm.
Európske noviny začali vychádzať v Rakúsku v 90. rokoch 20. storočia. V roku 2012 dostali dnešný názov Európsky týždenník. Raz do týždňa vychádzajú v 18 štátoch. V prvom marcovom vydaní sa v nich objavia aj informácie o Slovensku.
Počet Číňanov v Európe sa stále zväčšuje a aj vplyv tejto veľkej krajiny na Európu rastie a starý kontinent je stálym domovom už pre vyše jeden milión Číňanov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať podozrenie z únosu jedného z aktivistov a koordinátorov krymského Majdanu, ako aj fyzické útoky tzv. krymskej domobrany na novinárov. Informovali o tom ukrajinské agentúry Ukrinform a UNIAN.
Andrij Ščekun bol jedným z organizátorov dnešného mítingu odporcov referenda o štatúte Krymu, ktorý sa v Simferopole mal konať dnes napoludnie.
Ščekuna však dnes ráno v Simferopole zatkla tamojšia polícia, ktorá ho previezla na výsluch na policajnú stanicu. Odtiaľ ho na neznáme miesto údajne odviezli predstavitelia hnutia Ruská jednota.
Prokuratúra začala dnes vyšetrovať aj prípady útokov na novinárov, ku ktorým na Kryme došlo za posledných 24 hodín. Pri fyzických útokoch predstaviteľov domobrany utrpeli zranenia najmenej piati novinári, informovala agentúra UNIAN.
Obeťou posledného takéhoto útoku sa dnes stali dve skupiny ukrajinských novinárov, ktorí sa po Kryme presúvali dvoma autami. Rusky hovoriaci ozbrojenci v ruských uniformách sa dvom novinárkam zo skupiny najprv slovne vyhrážali a vysmievali, potom ich donútili kľaknúť si a odviezli ich autom na neznáme miesto. Mužov z novinárskej skupiny neznámi ozbrojenci okradli, ale potom ich nechali odísť.
Terčom útoku sa stal aj televízny štáb agentúry AP, ktorému vo štvrtok v Simferopole neznámi zamaskovaní muži a niekoľko nezamaskovaných kozákov ukradli celé technické vybavenie. Nájsť sa neskôr podarilo len časť techniky. Vedenie agentúry sa obrátilo na vedenie Autonómnej republiky Krym s rozhodným protestom.
.

Copyright © TASR 2013