13. 3. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 

Pamiatku zosnulého autora rozhlasových hier a dlhoročného pracovníka Slovenského rozhlasu Petra Gregora si Rádio Devín uctí vo štvrtok 13. marca. Do svojho vysielania o 20:00 zaradí Gregorovu hru Odsúdenie Sokrata, agentúru SITA o tom informoval PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Juraj Kadáš. Básnik, aforista a autor rozhlasových hier Peter Gregor zomrel v utorok 11. marca ráno vo veku 70 rokov.
Ako informoval Kadáš, jeden z najvýznamnejších autorov rozhlasových hier na Slovensku sa narodil 27. februára 1944 v Prešove. Stredoškolské štúdiá absolvoval v Bratislave. Po maturite v roku 1962 študoval slovenský a španielsky jazyk na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, promoval v roku 1967. Profesionálne sa okrem literárnej činnosti uplatnil ako redaktor. V rokoch 1967 - 1969 pôsobil v Československom rozhlase, potom približne jeden rok v Československej televízii a od roku 1971 až do roku 1983 v časopise Osvetová práca. Od ukončenia redaktorskej činnosti v tomto periodiku žil v Bratislave ako spisovateľ v slobodnom povolaní. Gregor je autorom kníh Denník nebožtíka, Idiotár či Pohybovať sa vo vlastnej koži. Pre Slovenský rozhlas napísal množstvo rozhlasových hier.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.