11. 3. 2014

Zomrela Jarmila Košťová

Zomrela Jarmila Košťová

      Jedna z významných postáv Československej televízie Jarmila Košťová zomrela dnes v Bratislave po dlhej chorobe. TASR to potvrdil jej manžel Ladislav Košťa.
      Počas pohnutých dní v auguste 1968 profesionálne aj ľudsky statočne vystupovala vo vysielaní tzv. ilegálneho rozhlasu aj ilegálnej televízie z utajených miest v Bratislave. Riskantné vysielanie trvalo od 21. augusta 1968 až do 1. septembra 1968, teda v prvých dňoch okupácie bývalého Československa spojeneckými vojskami Varšavskej zmluvy.
      Jarmila Košťová sa narodila 10. augusta 1932 v Bratislave. Vysokoškolské štúdiá absolvovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas vysokoškolského štúdia účinkovala ako tanečná sólistka folklórneho súboru Lúčnica. V Lúčnici pôsobila aj po skončení štúdia. V tomto svetoznámom folklórnom súbore tancovala od roku 1951 do roku 1958.
      Za angažovanosť v protiokupačnom vysielaní ju komunisti politicky perzekvovali a zakázali vystupovať v médiách.
      V rokoch 1955 až 1959 pracovala ako redaktorka módneho časopisu Žena a móda. V rokoch 1959-1972 pôsobila ako hlásateľka slovenského vysielania Československej televízie. Po zákaze vystupovať v médiách pracovala na propagačnom oddelení obchodného domu Dunaj v Bratislave a neskôr ako dramaturgička v kultúrnej inštitúcii Slovkoncert až do roku 1979.
      V auguste 2003 prezident SR Rudolf Schuster ocenil Jarmilu Košťovú Krížom prezidenta II. stupňa za statočné osobné postoje po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 a za mimoriadny prínos k budovaniu a rozvoju slovenskej televíznej tvorby.

Copyright © TASR 2013