11. 3. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes uznesením vzal na vedomie Správu o činnosti Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) za 2. polrok 2013. "Diskusia prebehla štandardne, dokonca pozitívne. Myslím si, že TASR pod vedením svojho generálneho riaditeľa získava stále väčšiu a väčšiu autoritu. Krok ohľadom zmeny štátnej agentúry na verejnoprávnu inštitúciu sa ukazuje ako mimoriadne úspešný," povedal pre TASR predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).
"S potešením môžem konštatovať, že rok 2013 bol rokom stabilizácie a rozvoja nových produktov," reagoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. "TASR skončila v kladnom hospodárskom výsledku, stabilizovala všetky svoje servisy a produkty a čo ma mimoriadne teší, urobili sme všetky prípravné práce na to, aby sme od roku 2014 mohli našim klientom ponúkať ďaleko kvalitnejšie, rýchlejšie a obsažnejšie videospravodajstvo, ako to bolo doteraz. Vychádzame z toho, že práve o tento typ spravodajstva je u našich klientov najväčší záujem," povedal. Dodal, že TASR ako proklientsky orientovaná firma sa bude snažiť vychádzať v ústrety želaniam svojich klientov aj v oblasti výrazne kvalitnejšej videoprodukcie.

Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš a generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na výbore prezentovali Správu o činnosti Rady Rozhlasu a televízie Slovenska za 2. polrok 2013 a Správu o činnosti a hospodárení Rozhlasu a televízie Slovenska za 2. polrok 2013. "Poslanci sa dotkli sťahovania STV do menšej budovy. Hovorili sme o programe, o olympijských hrách, o hodnotení komentátorov olympijských hier. Dotkli sme sa programovo-publicistickej časti, kde sme rozprávali aj o pripravovaných reláciách k výročiam. Dotkli sme sa publicistiky okolo SNP a Slovenského štátu, hovorili sme o téme publicistických relácií ku konfrontačným témam," vymenoval Jarjabek. Dodal, že témou diskusie bolo aj ďalšie financovanie RTVS. Podľa Jarjabka sa však nehovorilo konkrétne o možnosti zvýšiť na budúci rok koncesionárske poplatky.
"Ja som sa pýtal konkrétne na možnosti financovania RTVS na základe súčasných pravidiel a nastavenia," povedal podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO). "Na rok 2014 si vedela RTVS pomôcť ušetrením z roku 2013, ale keď odcitujem pána generálneho riaditeľa, rok 2014 je posledným rokom, kedy by sa televízia, ak má plniť úlohy zo zákona, mohla financovať podľa súčasných parametrov," poznamenal. "Ja to rozkódovávam tak, že po roku 2014 sa otvorí téma navýšenia, ľudovo povedané, koncesionárskych poplatkov, teda úhrad za služby poskytované verejnosti," zdôraznil Viskupič.
Viskupiča zaujalo aj ohlásenie novej konfrontačnej publicistickej relácie RTVS v roku 2014. "Pán poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) sa pýtal na reláciu pána Hríba, kde pán generálny riaditeľ povedal, že nikto nemá čas v RTVS vyárendovaný do konca jeho dní. Takže vnímam to tak, že v roku 2014 príde k nejakému novému formátu," uzavrel Viskupič.

Copyright © TASR 2013