14. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Rusko zakázalo vo štvrtok prístup na niekoľko webových stránok kritizujúcich vládu, ako aj na blog prevádzkovaný prominentným opozičným lídrom Alexejom Navaľným. K tomuto kroku došlo v čase, keď Kremeľ zintenzívnil zásahy proti nezávislým médiám v súvislosti so situáciou na Ukrajine, informovala agentúra AP.
      Ruská federálna služba pre dohľad nad telekomunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) informovala, že webové stránky Grani.ru, Kasparov.ru a Ježednevnyj žurnal podnecovali k nezákonnej činnosti a účasti na nepovolených masových zhromaždeniach. O zákaz podľa Roskomnadzoru požiadal úrad generálneho prokurátora a poskytovatelia internetu v súčasnosti dostávajú inštrukcie, ako blok týchto stránok realizovať.
      Prevádzkovateľom stránky Kasparov.ru je opozičný predstaviteľ a bývalý šachový šampión Garri Kasparov. Spolu s ďalšími dvoma spomínanými stránkami zverejňovala ostrú kritiku na adresu vlády prezidenta Vladimira Putina - vrátane jeho krokov na Ukrajine, keď ruskí vojaci prevzali kontrolu nad Krymom.      
      Blog Alexeja Navaľného zablokovali vo štvrtok v súvislosti s údajným porušením podmienok dvojmesačného domáceho väzenia, ktoré si v súčasnosti odpykáva.
      Kroky voči nezávislým webovým stránkam prišli deň po tom, čo majiteľ popredného spravodajského servera Lenta.ru prepustil šéfredaktorku v súvislosti s pokrývaním diania na Ukrajine, píše AP.


Copyright © TASR 2013