19. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL


 
 Desaťtisíce ľudí pochodovali dnes v metropole ruskej Čečenskej republiky Groznyj na protest proti francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra AP.
      Protestujúci pochodovali ulicami v centre Grozného, pričom k oblohe vypúšťali balóny a niesli plagáty s nápisom "Ruky preč od nášho milovaného proroka" alebo "Európa nás iba zjednotí".
      Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v piatok napísal na svojom oficiálnom účte na Instagrame, že považuje za osobného nepriateľa každého, kto podporuje týždenník Charlie Hebdo, a vyhlásil, že na proteste v Groznom sa zúčastní najmenej milión ľudí.
      Rusko, ktoré má v oblasti severného Kaukazu obrovské a vzdorovité moslimské obyvateľstvo, vyjadrilo Francúzsku po parížskych útokoch sústrasť, ale Moskva zároveň varovala miestne médiá pred znovuzverejnením karikatúr týždenníka Charlie Hebdo.

Francúzsky prezident Francois Hollande zaznamenal v prieskumoch verejnej mienky veľký nárast popularity, ktorá z rekordnej nízkej podpory, 19 percent v decembri 2014, vystrelila o 21 bodov - na 40 percent. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Ifop-Fiducial pre časopis Paris Match a stanicu Sud Radio, ktorého výsledky zverejnili vo Francúzsku práve dnes.
Riaditeľ inštitútu Frédéric Dabi spresnil, že Ifop-Fiducial ešte nikdy nezaregistroval taký veľký nárast popularity.
Podľa prieskumu počet priaznivcov stúpol aj premiérovi Manuelovi Vallsovi, ale i ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi. Podľa Dabiho názoru vo všetkých troch prípadoch rozhodujúcu rolu v náraste popularity zohrával spôsob, akým títo traja politici manažovali krízu, ktorá vo francúzskej spoločnosti nastala po islamistických atentátoch v Parížskej oblasti so 17 obeťami na životoch.
Aj vzhľadom na tieto skutočnosti sociológovia hovoria o "efekte Charlie Hebdo" - podľa názvu satirického týždenníka, ktorého redakcia v Paríži sa 7. januára stala prvým terčom útokov.
Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v týždni po 11. januári, keď sa v Paríži z iniciatívy vedenia krajiny uskutočnila mohutná demonštrácia na pamiatku 17 obetí islamistických útokov a na obranu hodnôt, ku ktorým sa hlási Francúzska republika.
Hollande bol až doteraz najmenej populárnym prezidentom v dejinách V. republiky. Súčasný razantný nárast popularity je porovnateľný len s prípadom Francoisa Mitterranda, ktorému po začatí vojny v Perzskom zálive stúpla obľúbenosť u občanov o 19 percent. Tento zisk zaznamenali prieskumy na jar, už v lete toho istého roka sa Mitterrandova obľúbenosť vrátila na pôvodnú úroveň, upozornili dnes francúzske médiá.
Naposledy Hollande zaznamenal nárast popularity vo februári 2013, keď do bojov malijskej armády s islamistami zasiahli francúzske jednotky.


Niekoľko stoviek Afgancov na dnešnom zhromaždení proti najnovšie vydanej karikatúre proroka Mohameda v satirickom magazíne Charlie Hebdo podpálilo francúzsku vlajku a pritom skandovalo "Smrť Francúzsku", keďže oddaní moslimovia pokladajú takéto karikatúry na urážku islamu. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.
Protestujúcimi boli väčšinou mladí afganskí muži a zhromaždenie sa konalo v Džalalabade, hlavnom meste provincie Nangarhár na východe krajiny. Demonštranti požadovali aj zatvorenie francúzskeho veľvyslanectva v afganskej metropole Kábul a ospravedlnenie francúzskej vlády moslimom.
Išlo už tretí deň protestov po sebe, ktoré sa uskutočňujú po celom Afganistane.
Po vydaní týždenníka Charlie Hebdo 7. januára nasledoval útok islamských extrémistov na parížske sídlo redakcie, pričom bolo zabitých 12 ľudí.
Jeden z demonštrantov v Džalalabade uviedol, že protestujúci žiadajú Francúzsko, aby "si ctilo posvätné hodnoty moslimov a moslimského proroka".

Copyright © TASR 2015