19. 1. 2015

BONANNO NEWS 23

BONANNO NEWS 23
Okresný súd Bratislava II svojím dnešným rozhodnutím v kauze Bonanno len potvrdil princípy slobody tlače tak, ako to vyplýva z rozhodovania Európskeho súdu pre ľudské práva. Uvádza sa v tlačovej správe vydavateľstva Ringier Axel Springer, ktorú agentúre SITA poskytla Senior PR Manager Ivana Špotáková. Súd zamietol žalobu sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Michálika proti vydavateľovi denníka Nový Čas za články o stretnutí sudcov a právnikov v Rajeckých Tepliciach z roku 2010. O žalobe Michálikovho kolegu Daniela Hudáka za články Nového Času rozhodol vlani v lete ten istý súd (iná sudkyňa) opačne.
Vydavateľstvo dnešné rozhodnutie súdu víta. Z pohľadu slobody tlače je tento verdikt podľa šéfredaktorky denníka Júlie Kováčovej významný nielen pre samotný denník Nový Čas, ale aj pre ostatné médiá. Niektoré státisícové žaloby by nemuseli končiť až na ESĽP, ale pre svoju neopodstatnenosť by mohli byť zamietnuté už na Slovensku, zdôraznila.
Sudca Michálik žiadal ako náhradu nemajetkovej ujmy za články stotisíc eur. Podľa sudkyne je osobou verejného záujmu. „Musí zniesť aj väčšiu mieru kritiky. Súkromie je do istej miery obmedzené,“ povedala po vyhlásení rozhodnutia. „Podľa môjho názoru základom úspechu takého konania je unesenie dôkazného bremena a navrhovateľ neuniesol dôkazné bremeno,“ dodala. „S rozsudkom sme spokojní. Postupne počas konania vyšli najavo dôkazy, ktoré preukázali pravdivosť a oprávnenosť týchto článkov,“ vyjadril sa pre agentúru SITA Róbert Bános, ktorý zastupuje vydavateľa Nového Času. Sudca Michálik ani jeho právny zástupca sa k rozhodnutiu nechceli vyjadrovať. Verdikt nie je právoplatný, môžu sa voči nemu odvolať.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.