18. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo vyjde napokon v sedemmiliónovom náklade. Pôvodne sa počítalo s piatimi miliónmi výtlačkov, záujem je však príliš veľký.
"Ide o historické vydanie v prípade (francúzskych) novín," citoval zástupcu tohto týždenníka denník Le Parisien. Aktuálne vydanie Charlie Hebdo bude v predaji ešte ďalšie dva týždne.
Žiadané číslo vyšlo v stredu - týždeň po atentáte, keď v jeho parížskej redakcii dvojica teroristov zabila 12 ľudí. Teroristi sa novinám údajne pomstili za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda.
Dosiaľ vyšli dva milióny kusov, ktoré sú už rozpredané. Na mnohých miestach Európy ľudia stáli v radoch, ale ani tak sa k výtlačku nedostali, píše spravodajský portál Novinky.cz.
Rekord v počte vydaní držal doteraz vo Francúzsku denník France Soir, ktorý v roku 1970 vyšiel po smrti prezidenta a generála Charlesa de Gaulla v náklade 2,2 milióna výtlačkov.
Charlie Hebdo pred atentátmi vychádzal v náklade 60.000 kusov. Záujem o jeho aktuálne vydanie však nemajú iba jednotlivci, ale aj podniky. Podľa portálu ČT24.cz je jedným z nich i letecká spoločnosť Air France, ktorá pre svojich pasažierov zakúpila 20.000 výtlačkov za plnú cenu, teda tri eurá za jeden kus.
Záujem prevyšujúci ponuku hlásia z mnohých európskych štátov. Nové číslo vyšlo s ďalšou kresbou islamského proroka na titulnej strane, čo v moslimskom svete opäť vyvolalo rozruch. Protesty sa konali v Jemene, Nigeri, Pakistane, Somálsku, Alžírsku či ruskom Ingušsku. Veľký pochod chystajú aj v Čečensku.

Najmenej traja ľudia prišli o život pri protestoch proti francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo v nigerskom hlavnom meste Niamey. Počet obetí počas dvojdňových nepokojov sa tak vyšplhal na osem, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.
Dvojica obhorených tiel sa nachádzala vo vnútri vypáleného kostola na predmestí tejto metropoly, zatiaľ čo telo mŕtvej ženy objavili v bližšie nešpecifikovanom bare. Predpokladá sa, že obeť sa udusila následkom slzotvorného plynu a dymu. Celkovo dnes v Niamey dav protestujúcich podpálil približne sedem kostolov.
Rozvášnená masa ľudí zaútočila tiež na tamojšiu policajnú stanicu a podpálila niekoľko policajných áut. V bezpečí neboli ani obchody, bary či prevádzky firmy Orange. "Všetko, čo symbolizuje Francúzsko, v Nigeri zmizne, kým sa upokojíme," uviedol jeden z protestujúcich, ktorého citovala agentúra DPA.
Francúzske veľvyslanectvo odporučilo obyvateľom zostať doma. Piatkové demonštrácie v nigerskom meste Zinder si vyžiadali päť mŕtvych a vyše 50 zranených. Dav podpálil miestne kultúrne stredisko a niekoľko ďalších budov, symbolicky spálil francúzsku štátnu zástavu a vyraboval tri kresťanské kostoly.
"Ak bude Charlie Hebdo pokračovať v uverejňovaní karikatúr proroka Mohameda, usporiadame ďalšie demonštrácie," povedal pre DPA jeden z prítomných protestujúcich.

Copyright © TASR 2015

Minulotýždňový útok ozbrojencov na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo mohol byť výsledkom spolupráce americkej, francúzskej a izraelskej tajnej služby s cieľom rozpútať vojnu medzi Západom a islamom. Tvrdí to zakladateľ francúzskej krajne pravicovej strany Národný front Jean-Marie Le Pen. Jeho slová pre ruský denník Komsomolskaja Pravda v piatok zverejnil denník Le Monde. Ten citoval Le Penove vyjadrenia o možnom sprisahaní, ktorého vykonávateľom boli bratia Kouachiovci, podľa neho možní agenti tajnej služby. Poukázal pritom na občiansky preukaz jedného z nich nájdený v opustenom aute, v ktorom sa dopravili do redakcie. Extrémnymi vyjadreniami známy politik to prirovnal k "zázračnému" nájdeniu pasu únoscu lietadla v troskách newyorského Svetového obchodného centra po útokoch z 11. septembra 2001.
"Streľba v Charlie Hebdo pripomína operáciu tajných služieb, ale nemáme o tom dôkaz. Nemyslím, že ju zorganizovali francúzske orgány, no umožnili, aby sa to stalo. Aktuálne je to však iba domnienka," povedal kontroverzný Le Pen, ktorý zároveň označil účastníkov nedeľňajšieho pochodu Parížom proti terorizmu za Charlie Chaplinov v odkaze na populárneho komika a heslo Ja som Charlie ako symbolu vyjadrenia solidarity so zabitými redaktormi časopisu. Vyjadril sa taktiež, že vo Francúzsku žije možno až štyrikrát viac moslimov ako oficiálne uvádzaných počet piatich miliónov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.