23. 1. 2015

REFERENDUM NEWS

REFERENDUM
NEWS

Referendum síce zástupcovia LGBTI organizácií od začiatku odmietali, no diskusiu k nemu pôvodne považovali ako príležitosť na vecnú výmenu argumentov a hľadanie všeobecne prijateľného konsenzu. Agentúru SITA o tom informoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

"Žiaľ, skutočnosť je taká, že referendum a kampaň okolo neho našu spoločnosť rozdeľujú: spôsobujú konflikty v rodinách, na pracoviskách, nezmyselné hádky medzi priateľmi. Kampaň k referendu podľa nášho názoru znemožňuje slušnú diskusiu a obmedzuje sa len na opakovanie mnohokrát vyvrátených lží a poloprávd," uvádza sa vo vyhlásení. Zároveň zástupcovia LGBTI organizácií nechcú byť súčasťou kampane a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s iniciátormi a podporovateľmi referenda. "Veríme, že sa demokratická spoločnosť dokáže vyrovnať s hrubou manipuláciou a zavádzajúcou politickou agitáciou a čas na konštruktívnu diskusiu ešte príde," uvádzajú na záver.

Vyhlásenie podpísali Martin Macko a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť, Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora a bývalá hovorkyňa Dúhového PRIDE Bratislava, Andrej Kuruc z Nomantinels, Christián Havlíček a Romi Kollárik z organizácie TransFúzia a Robert Furiel z PRIDE Dúhové Košice.

K referendu sa vyjadrila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá sa na februárovom referende o ochrane rodiny nezúčastní, na všetky tri otázky by po ich analýze odpovedala nie. Na neúčasť v referende vyzýva aj Juraj Miškov (SKOK!), ktorý dá na bilbordovú a tlačovú kampaň 50-tisíc eur.

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.