26. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dve organizácie srbských novinárov protestovali  proti zákazu vstupu belehradského žurnalistu Stevana Dojčinoviča na územie Ruska. Zároveň požiadali srbský rezort zahraničných vecí i ruskú ambasádu v Srbsku o vysvetlenie tohto opatrenia, informovala  agentúra APA.
Dojčinovičovi, ktorý mal v uplynulých dňoch vystúpiť s prednáškou na fakulte žurnalistiky vo Voroneži, zabránili 13. mája na moskovskom letisku Šeremetievo pokračovať v ceste a po 24 hodinách sa musel vrátiť domov. Navyše novinár dostal zákaz vstupu na územie Ruska do roku 2020, a to údajne bez akéhokoľvek vysvetlenia.
Novinár je spolupracovníkom mimovládnej organizácie Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) so sídlom v Sarajeve a Bukurešti, ako aj Centra pre investigatívnu žurnalistiku v Srbsku (CINS).
Dojčinovič, ktorý vlani dvakrát bez problémov navštívil Ruskú federáciu, nevylúčil, že sa k nemu postupovalo už v súlade s nedávno prijatým zákonom o "nežiaducich" mimovládnych organizáciách.

Víťaza Eurovíznej pesničkovej súťaže 2015 Mansa Zelmerlöwa prišlo včera v juhošvédskom univerzitnom meste Lund, z ktorého pochádza, privítať okolo 10.000 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.
Spevák, ktorý zabezpečil pre škandinávsku krajinu šieste víťazstvo na podujatí v jeho 60-ročnej histórii, sa vyznal, že sa od sobotňajšieho triumfu poriadne nevyspal.
"Bol to najlepší týždeň môjho života," uviedol pred prítomnými novinármi favorizovaný interpret, ktorý svoje postavenie potvrdil aj v priebehu finálového večera. Súčasne sa zdôveril, že jeho víťaznú skladbu Heroes si počas letu z Viedne do Štokholmu pospevovali na podnet letušky, veľkej spevákovej obdivovateľky, všetci pasažieri na palube.
Zelmenlöv, ktorý medzičasom žije v švédskom hlavnom meste Štokholm, sa dnes stal čestným občanom Lundu.
Už krátko po víťazstve mu prostredníctvom sociálnych sietí gratulovali viacerí poprední politici krajiny, vrátane predsedu švédskej vlády Stefana Löfvena.
Ako informovala Zelmenlöva nahrávacia spoločnosť, skladba Heroes vedie aktuálne hitparádu v 21 krajinách a na internetovej platforme iTunes je pieseň druhou najpredávanejšou v celosvetovej relácii.

Copyright © TASR 2015