28. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dánska rozhlasová stanica Radio24syv si vyslúžila kritiku verejnosti a ochrancov zvierat aj výzvy na bojkot za to, že jej moderátor v priamom prenose zabil králika.
Rádio vraj tak chcelo vzbudiť diskusiu o „rozšírenom pokrytectve“ vo vzťahu Dánov k hospodárskym zvieratám, s ktorými sa vraj v chovateľskom priemysle kruto zaobchádza, napísal britský denník The Guardian.
„Nesnažte sa ospravedlniť, vy bezcitní parchanti. Jediný dôvod, prečo ste zabili to bezbranné zviera, je, aby sa vám zvýšila počúvanosť,“ uviedol v komentári na Facebooku stanice jeden z poslucháčov. „Možno by mal niekto tresnúť pumpičkou po hlave vás a uvidíme, či to vyprovokuje diskusiu,“ dodal muž. Poukazoval tak na spôsob, akým deväťtýždňový králik menom Alan prišiel o život – po niekoľkých úderoch cyklistickou pumpičkou do hlavy.
„Neurobili sme to pre zábavu,“ kontrovalo rádio vo vyhlásení na Twitteri. „Tisíce zvierat každodenne zabíjajú, aby ich ľudia mohli jesť. Kupujeme a jeme zvieratá, ktoré mali hrozný život. A zvieratá zabíjajú v rovnako kontrolovaných podmienkach ako králik v štúdiu.“
Jednou z pozvaných do vysielania bola aj známa zvieracia advokátka Linse Kesslerová, ktorá o zámere moderátora Asgera Juhla vopred nevedela. Keď to zistila, naháňala ho po štúdiu v snahe zachrániť králika. Neskôr uviedla, že síce zámeru stanice rozumie, ale že zabitím králika zašlo rádio príliš ďaleko.

Copyright © ČTK 2015