27. 5. 2015

Slovak Press Photo News

Slovak Press Photo News


Novinkami začínajúceho štvrtého ročníka súťaže Slovak Press Photo sú medzinárodná kategória krátke video do troch minút a zvláštna kategória Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť.
"Teší ma, že predsedom poroty je legendárny americký fotograf a viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene. Príde v septembri do Bratislavy na vyhodnotenie a bude aj viesť workshop," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.
Podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala je to už významná medzinárodná súťaž, ktorá si získala veľké renomé. "Teší ma to ako primátora aj amatérskeho fotografa. Opäť bude grant Bratislavy a táto kategória je zaujímavá, poskytuje veľa možností na zobrazenie mesta. Dúfam, že sa jej zúčastní veľa fotografov," povedal primátor.
Nad novou kategóriou o Slovensku prevzalo záštitu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Je to pri príležitosti budúcoročného šesťmesačného predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únii.
"Chceme túto fotografickú súťaž využiť na propagáciu našej krajiny a bude putovať po zastupiteľských úradoch vo svete," zdôvodnila Katarína Tomková, generálna riaditeľka Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ z MZVaEZ.
Slovak Press Photo je súťaž a následná výstava fotografických prác. Okrem novej kategórie o Slovensku môžu od 15. júna do 31. augusta domáci súťažiaci zasielať fotografie aj v kategóriách reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport a príroda. Ďalšia kategória je pre mladých fotografov do 25 rokov a študentov. Pre zahraničných fotografov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny je opäť kategória stredoeurópska fotografia.
Okrem Greena ďalšími novými zahraničnými členmi poroty sú riaditeľ Rus Press Photo, fotograf, kurátor a historik fotografie Vasily Prudnikov (Bielorusko) a ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, ktorý bude mať v septembri autorskú výstavu v Bratislave. Hodnotiacu porotu doplnia českí fotografi Jindřich Štreit a Roman Vondrouš aj slovenské fotografky Judita Csaderová a Jana Hojstričová.
Medzinárodná kategória je i pre súťažiacich s krátkym videom. Okrem domácich sa jej môžu zúčastniť autori z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny. Zámerom tejto súťaže, ktorá vzniká v spolupráci s RTVS, je podnietiť kvalitatívny rast tvorcov aktuálnych spravodajských, dokumentárnych a publicistických šotov pre publikovanie v audiovizuálnych médiách. Tieto príspevky bude hodnotiť trojčlenná porota pod vedením režiséra a kameramana Pavla Barabáša. Ďalšími členmi sú riaditeľ spravodajstva ČT Zdeněk Šámal a slovenský kameraman a fotograf Martin Kollár.
Po septembrovom hodnotení bude od 22. októbra do 30. novembra v Múzeu mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca výstava ocenených a ďalších vybraných prác.
Nad týmto projektom prevzali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.
Podmienky súťaže sú na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk.

Copyright © TASR 2015