8. 3. 2016

Cena Carla von Ossietzkeho

Cena Carla von Ossietzkeho

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden sa stane laureátom Ceny Carla von Ossietzkeho pre rok 2016. Ocenenie mu udelí Nórsky PEN klub za jeho pretrvávajúce úsilie o slobodu prejavu.
Nórske združenie spisovateľov PEN vyhlásilo Snowdena za laureáta, pretože mu tým chcelo vyjadriť "úctu za jeho jedinečnú úlohu, ktorú zohral v role informátora", ako aj za jeho osobnú statočnosť.
"Podnikneme všetko, čo budeme môcť, aby si mohol Snowden cenu prevziať osobne," povedal pre agentúru DPA prezident Nórskeho klubu PEN William Nygaard.
Zakladateľa internetového projektu WikiLeaks Snowdena, ktorý sa momentálne nachádza v Rusku, kde získal azyl, sa snaží zadržať vláda USA v špionážnej kauze. Týka sa sprístupnenia rozsiahleho množstva údajov o tajných programoch zhromažďovania telefónnych a internetových dát americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA).
Snowden bol podľa Nygaarda vďačný za uznanie, pričom oficiálne vyjadrenie zatiaľ nezverejnil. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 18. novembra na Univerzite v Osle.
Ocenenie dotované grafikou a sumou 10.000 nórskych korún (vyše 1000 eur) nesie meno nemeckého žurnalistu Carla von Ossietzkeho, pacifistu a laureáta Nobelovej ceny mieru, ktorú si nemohol prevziať a ktorý v roku 1938 zomrel na následky väznenia v koncentračnom tábore.
Snowdenovi už vlani Nórska akadémia literatúry a slobody slova udelila prestížnu cenu Björnstjerna Björnsona. Slávnostného ceremoniálu v západonórskom meste Molde pri príležitosti odovzdávania tohto ocenenia sa zúčastnil prostredníctvom videokonferencie prenášanej z Ruska.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.