8. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska únia pozorne sleduje správy o vývoji v súvislosti s tureckou mediálnou spoločnosťou Feza Media Group vrátane denníka Zaman, ako aj následné policajné zásahy. Prostredníctvom vyhlásenia to oznámila Európska komisia, ktorú  citovala Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA).
Turecká polícia podnikla v piatok raziu v sídle celoštátneho denníka Zaman v Istanbule po tom, ako súd rozhodol, že tento najväčší opozičný denník v krajine budú riadiť správcovia určení súdom. Po súdnom nariadení sa pred budovou novín zhromaždili demonštranti. Tí bránili polícii, ktorá prišla vysťahovať súčasné vedenie denníka a jeho zamestnancov. Bezpečnostné zložky však demonštrantov rozohnali slzotvorným plynom.
"EÚ opakovane zdôraznila, že Turecko ako kandidátska krajina musí rešpektovať a presadzovať vysoké demokratické štandardy a praktiky vrátane slobody médií. Slobodné, diverzifikované a nezávislé médiá predstavujú jeden zo základných kameňov demokratickej spoločnosti dohliadaním na slobodný tok informácií a myšlienok, čím zabezpečujú transparentnosť a zodpovednosť," píše sa v stanovisku EK.
"Akákoľvek krajina, predovšetkým tá, ktorá rokuje o vstupe do Európskej únie, by mala v súlade s Európskou konvenciou o ľudských právach zaručiť základné práva vrátane slobody prejavu a súdnych procesov," konštatuje EK.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová  zdôraznila, že Turecko musí dbať na výzvy, aby dodržiavalo základné demokratické práva a slobodu prejavu. Reagovala tak na krok tureckých úradov, ktoré ovládli najčítanejší denník v krajine, kritický voči vláde. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Turecké úrady minulý týždeň vtrhli do sídla denníka Zaman, aby uplatnili rozhodnutie súdu, podľa ktorého majú denník a jeho sesterské médiá riadiť určení správcovia. Tento krok vyvolal dvojdňové demonštrácie, ktoré polícia rozohnala slzotvorným plynom a vodnými delami.
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Mogheriniová uviedla dnes pred summitom o migračnej kríze s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, že Turecko "musí rešpektovať tie najvyššie princípy, pokiaľ ide o demokraciu, a tiež zákony zaručujúce základne slobody počnúc slobodou vyjadrovania sa".
Lídri Francúzska a Belgicka takisto trvali na tom, aby Turecko zaručilo slobodu médií.

Copyright © TASR 2016

Americký moderátor a komik Jimmy Kimmel bude moderovať 68. ročník udeľovania cien Primetime Emmy. Informovali o tom organizátori podujatia. Prostredníctvom mikroblogovacej siete Twitter správu potvrdil aj 48-ročný Kimmel, ktorý sa ako hostiteľ ceremoniálu predstavil už v roku 2012. "Jimmy Kimmel je dokonalý šoumen," uviedla Channing Dungey, prezidentka spoločnosti ABC Entertainment. "Mám pocit, že budem skvelý," reagoval vo vyhlásení rodák z New Yorku.
Prestížne televízne ceny odovzdajú v nedeľu 18. septembra v losangeleskom Microsoft Theater. Nominácie sa verejnosť dozvie 14. júla. Galavečer na televízne obrazovky prinesie televízia ABC. Organizátori prezradili tiež dátumy odovzdávania Creative Arts Emmy Awards, ktorými bude sobota 10. a nedeľa 11. septembra.
Jimmy Kimmel vo svojej talkšou Jimmy Kimmel Live! od roku 2003 vyspovedal množstvo slávnych osobností. Reláciu zvykne spestriť rôznymi komickými vsuvkami a vtipmi, v ktorých využíva svoje známosti zo šoubiznisu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.