6. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

EÚ včera apelovala na Turecko, aby rešpektovalo slobodu médií a dodržiavalo demokratické zvyklosti a štandardy. Uvádza sa to vo vyhlásení šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej vydanom dnes v reakcii na verdikt súdu v Istanbule, ktorý v piatok rozhodol, že opozičný denník Zaman budú riadiť správcovia určení súdom.
Slobodné, rôznorodé a nezávislé médiá sú jedným zo stavebných kameňov demokratickej spoločnosti, keďže umožňujú slobodné šírenie informácií a ideí, a tým zabezpečujú transparentnosť a zodpovednosť, zdôrazňuje sa vo vyhlásení Mogheriniovej úradu.
"Turecko ako kandidátska krajina (EÚ) musí rešpektovať a podporovať vysoké demokratické štandardy a postupy, vrátane slobody médií," pripomína sa v dokumente s tým, že každá krajina usilujúca sa o členstvo v EÚ musí zaručiť rešpektovanie základných práv.
Stovky priaznivcov denníka Zaman sa aj dnes zišli v Istanbule pred sídlom redakcie, okolo ktorej polícia rozmiestnila zátarasy. Demonštranti skandovali: "Slobodná tlač nemôže byť umlčaná". Polícia sa ich snažila rozohnať slzotvorným plynom. Ľudia sa potom rozutekali do priľahlých ulíc. Niekoľko osôb pri policajnom zásahu utrpelo zranenia, informovala turecká agentúra Dogan.
Dnešné anglické vydanie denníka Zaman, ktoré šlo do tlače ešte pred piatkovým rozhodnutím súdu, má celú titulnú stranu čiernu s titulkom: "Hanebný deň pre slobodu tlače v Turecku".
Nútená správa nad denníkom Zaman vyvolala pobúrenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv a slobody tlače, znepokojenie vyjadrilo aj viacero západných vlád.
Podľa agentúry AP zásah proti opozičnému denníku je súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom. Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra "praskla" v decembri 2013.
Gülen - bývalý Erdoganov podporovateľ - popiera akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok a odmieta obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.

Senátor za americký štát Florida Marco Rubio obvinil médiá, že v snahe o vysokú sledovanosť "lejú vodu na mlyn" Donaldovi Trumpovi, jeho súperovi v boji o nomináciu Republikánskej strany na úrad prezidenta USA.
"Strávil som tu päť minút a dve z troch otázok, ktoré ste mi položili, sa týkali Donalda Trumpa," upozornil Rubio reportérku televízie CNN, ktorá ho požiadala o rozhovor v rámci republikánskej konferencie v štáte Maryland.
Svojho súpera Trumpa Rubio opäť označil za podvodníka a pokrytca a obvinil ho z útokov na konkurentov. "Ak niekto stále iných udiera po tvári, nevyhne sa tomu, aby mu to niekto nevrátil," upozornil Rubio.
Podobne na Trumpa zaútočil dnes aj jeho ďalší súper, senátor za štát Texas Ted Cruz, ktorý v prejave pred svojimi prívržencami v meste Wichita v štáte Kansas upozornil, že "hovoriť o obnovení dávnej slávy Ameriky je ľahké. Dá sa to aj dať vyšiť na šiltovku". Podľa jeho názoru je však Trump neschopný pochopiť základné princípy riadenia takej krajiny, akou sú Spojené štáty.
Miliardár Trump dnes zasa označila Rubia za slabocha a spolu s Cruzom ich obvinil zo snahy "zožrať súperov, a teda aj jeden druhého".
Republikáni majú dnes primárky v štáte Louisiana a volebné zhromaždenia (tzv. caucusy) v štátoch Kentucky, Maine a Kansas, v ktorom zvíťazil stal Ted Cruz.

Copyright © TASR 2016

Americká herečka a bývalá modelka Jerry Hall a mediálny magnát Rupert Murdoch včera mali obrad v londýnskom St. Bride's Church. Ten má pre 84-ročného rodáka z austrálskeho Melbourne symbolický význam, keďže sa v ňom nachádza pamätná tabuľa jeho otca Keitha Murdocha. Ako uviedla reverendka Alison Joyce, malo ísť o bohoslužbu modlitby a požehnania, v ktorej obaja poďakovali za ich manželský zväzok. Dvojica už totiž mala civilný obrad, ktorý sa konal v piatok v londýnskej rezidencii Spencer House.
Murdoch a 59-ročná Hall začali spolu randiť počas minulého leta. Zoznámili ich jedna z Murdochových sestier a jeho neter v Austrálii. O polroka neskôr sa konali v Los Angeles zásnuby, o ktorých dvojica informovala v januári v britskom denníku The Times, ktorý vlastní Murdochova spoločnosť News Corporation.
Jerry Hall bola v rokoch 1990 až 1999 manželkou speváka kapely The Rolling Stones Micka Jaggera, s ktorým má štyri deti. Zahrala si napríklad vo filmoch Batman (1989), Freejack (1992) či Zúbok (2004). Murdoch bol ženatý tri razy, pričom je otcom šiestich detí.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.