9. 3. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Úrad vlády SR a dotknuté ministerstvá neporušili základné práva a slobody vydavateľa Denníka N vyplývajúce zo slovenskej ústavy a poskytovali informácie v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Konštatuje sa to v stanovisku, ktoré dnes prijala vláda. Reagovala tak na nesúhlas ombudsmanky Jany Dubovcovej s predchádzajúcim stanoviskom Úradu vlády Slovenskej republiky a niektorých ministerstiev k výsledkom vybavenia podnetu vydavateľa Denníka N.
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa na vládu obrátila preto, lebo zistila selektívne informovanie médií niektorými rezortmi. Ombudsman zisťuje iba také prípady porušenia základných práv a slobôd, ktoré svojím postupom porušujú orgány verejnej správy. „V tomto prípade sa moje zistenia týkajú jedného z hlavných pilierov demokracie – slobody prejavu,“ napísala vo vyrozumení vláde Dubovcová. Dotknuté ministerstvá ešte vo februári reagovali pre agentúru SITA, že komunikujú s Denníkom N štandardne ako s ktorýmkoľvek iným médiom na Slovensku. Rovnako Úrad vlády SR uviedol, že komunikuje s Denníkom N v súlade s platnou legislatívou.
Prvýkrát v histórii verejného ochrancu práv sa ombudsmanka obrátila na vládu s vyrozumením 16. decembra 2013 vo veci závažného porušenia základných práv postupom polície pri zásahu v Moldave nad Bodvou na Budulovskej ulici. Vláda vtedy prijatie opatrení verejnej ochrankyni neoznámila.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.