9. 3. 2016

Zomrel Jindřich Goetz

Zomrel Jindřich Goetz


Český filmový architekt Jindřich Goetz, bývalý rektor Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku, zomrel v noci nadnes vo veku 76 rokov. Ako scénograf sa podieľal na približne 120 českých filmoch. Informoval o tom internetový spravodajský server iDnes.cz.
"Svoju dlhoročnú a neprehliadnuteľnú spoluprácu s českým filmom uzavrel Jindřich Goetz trojicou snímok Král Ubu, Máj a naposledy snímkou režiséra, kameramana a priateľa F. A. Brabca V perine," uviedla filmová publicistka a pedagogička píseckej akadémie Milica Pechánková.
Goetz sa ako scénograf podieľal na vyše 120 filmoch. K najznámejším patria Údolí včel, Adelheid, Farářův konec, Zabil jsem Einsteina, pánové... či Jáchyme, hoď ho do stroje!. Spolupracoval tiež na televíznych seriáloch ako Tajemství proutěného košíku alebo Život na zámku.
V roku 1996 získal Českého leva za najlepší výtvarný počin za spoluprácu na filme režiséra a kameramana F. A. Brabca Král Ubu. Za svoju prácu na filme Amerika režiséra Vladimíra Michálka bol na túto cenu nominovaný. V rokoch 1991-95 bol riaditeľom filmových štúdií AB Barrandov.
Goetz bol tiež členom Českej komory architektov, Európskej filmovej akadémie a Českej filmovej a televíznej akadémie. V rokoch 2007-15 bol rektorom Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku.

Copyright © TASR 2016