10. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinára z tureckého denníka BirGün odsúdili na 21 mesiacov väzenia za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla to dnes tlačová agentúra DPA.
Novinára pôvodne vyšetrovali za článok, v ktorom nepriamo obvinil Erdogana a jeho syna Bilala z korupcie, informoval dnes samotný denník BirGün.
Avšak žurnalistu nakoniec odsúdili za jeho písomnú obhajobu, ktorú súd pokladal za akrostich - teda, že obsahovala ukrytý odkaz, ktorý možno poskladať z prvých písmen každého riadka. Prvé písmená tvorili slovné spojenie Hirsiz Erdogan (zlodej Erdogan), dodal v článku denník BirGün.
Odsúdený sa proti verdiktu odvolal.
Od zvolenia Erdogana za prezidenta v auguste 2014 bolo otvorených vyše 1800 súdnych procesov pre obvinenia z urážky hlavy štátu, uviedlo ministerstvo spravodlivosti.
Igor Kaľapin

Skupinu aktivistov a novinárov včera napadli a ich vozidlo podpálili v oblasti pri hraniciach s Čečenskom. Informoval o tom predseda ruskej mimovládnej organizácie Výbor proti mučeniu a člen rady pre ľudské práva ruského prezidenta Igor Kaľapin.
      Útok sa odohral dnes neďaleko hraníc s Čečenskom a Ingušskom. Neznámi útočníci v troch autách obkľúčili minibus s novinármi a aktivistami, ktorí boli na mediálnom zájazde v kaukazskej horskej oblasti regiónu Ingušska, uvádza Kaľapin na webe rady. Páchatelia podľa neho zbili účastníkov zájazdu a autobus zapálili.
      Ruské médiá uviedli, že medzi novinármi boli reportéri zo Švédska a Nórska. Švédsky rozhlas potvrdil, že medzi napadnutými bola jeho moskovská spravodajkyňa. Maria Perssonová Löfgrenová utrpela ľahké zranenia a je v bezpeční v nemocnici.
      Podľa zistení agentúry DPA cestovala Perssonová Löfgrenová s nórskym reportérom Öysteinom Windstadom z mesačníka Ny Tid, ruskými novinármi a členmi ľudskoprávnej skupiny. V minibuse boli ďalej novinári z ruských médií Kommersant, New Times a Mediazon.
      Veľká skupina mladých mužov ich obkľúčila a okradla a následne podpálila vozidlo, hlásil švédsky rozhas. "Kričali, že nie sme novinári, ale teroristi," citovali médiá Perssonovú Löfgrenovú.
      V nemocnici skončili tiež Windstad, vodič autobusu a ľudskoprávna aktivistka Kaťa Vanslovová, píše nórsky denník.
      Ingušsko je jedným z regiónov, v ktorých Rusko zápasí s islamistickým povstaním.


Copyright © TASR 2016