5. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 Jednotlivé epizódy poslednej, ôsmej sezóny kultového seriálu Hra o tróny (2011), budú dĺžkou pripomínať skôr celovečerné filmy. Na stretnutí fanúšikov seriálu v Nashville to cez víkend prezradila hlavná zvuková inžinierka projektu Paula Fairfield. Každá časť poslednej série by mala byť podľa nej "v kategórii vyše 80-minútového celovečerného filmu". Už aj posledný diel siedmej sezóny, ktorú začnú vysielať 16. júla a bude mať sedem epizód, by mal mať pritom 82 minút.
Posledná séria, ktorá bude mať šesť epizód, sa podľa Fairfield dostane na televízne obrazovky už v budúcom roku. Táto informácia by mohla ukončiť dohady, podľa ktorých si chcú tvorcovia seriálu vybrať ročnú pauzu a pripraviť poslednú sériu až na rok 2019. Ešte začiatkom júna to za pravdepodobnú možnosť označil aj šéf programovej skladby televízie HBO Casey Bloys.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich.

Renomované talianske, nemecké a francúzske médiá spustili internetový spravodajský portál, ktorý má poskytovať utečencom informácie o dianí predovšetkým v krajinách Európskej únie a snažiť sa ich začleniť do európskej spoločnosti. Portál InfoMigrants.net si už všimol aj pápež František a v utorok poslal ďakovný list talianskej tlačovej agentúre ANSA, ktorá je jedným z médií stojacich za projektom. Portál podľa neho podporuje "autentický prístup spočívajúci v prijatí a solidarite" s utečencami.
Stránka InfoMigrants.net je spoločným projektom talianskej tlačovej agentúry ANSA, nemeckej spravodajskej televízie Deutsche Welle a francúzskej verejnoprávnej mediálnej spoločnosti France Médias Monde, ktorej súčasťou sú okrem iného Radio France Internationale (RFI) alebo spravodajská televízia France 24.
Portál InfoMigrants.net prináša denne okolo desať spravodajských článkov predovšetkým z jednotlivých krajín EÚ týkajúcich sa migrácie. Okrem toho poskytuje priestor aj samotným utečencom, ktorí v špeciálnej rubrike popisujú svoje príbehy. Stránka je dostupná v angličtine, francúzštine a arabčine.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.