8. 7. 2017

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival 

Karlovy Vary

Víťazom hlavnej súťaže 52. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary sa stal český film Křižáček. Domáci zástupca na prestížnom podujatí triumfoval prvý raz po 15 rokoch. „Mám obrovskú radosť, tá látka si v sebe od začiatku niesla neistotu, bola to dlhá cesta. Som rád, že náš film vytvára emócie," povedal dojatý režisér Václav Kadrnka, ktorý si spolu s Krištáľovým glóbusom odniesol aj finančnú odmenu 25-tisíc dolárov (v prepočte vyše 21 900 eur).
Zvláštnu cenu poroty získala dráma o traume juhoslovanskej vojny Chlapi neplačú bosenského režiséra Alena Drljevića. Cenu za réžiu si vyslúžil slovenský filmár Peter Bebjak za kriminálny triler Čiara.
Trofeje za ženské herecké výkony získali Jowita Budnik a Eliane Umuhire za drámu Vtáci spievajú v Kigali spomínajúcu na rwandskú genocídu. V mužskej hereckej kategórii bodoval ruský herec Alexandr Jacenko za rolu lekára v snímke Arytmia. Päťčlenná porota udelila aj dve zvláštne uznania - za najlepší debut vyhlásili americkú romancu Drobné si nechajte a za najlepšiu začínajúcu herečku Rumunku Voicu Oltean z filmu Breaking News.
V súťaži Na východ od Západu uspela road movie Ako Viťka Česnok viezol Ljochu Štyrja do domova dôchodcov ruského režiséra Alexandra Chanta. Zvláštnu cenu poroty získal film Dede z prostredia drsnej horskej oblasti na severozápade Gruzínska. Cena za najlepší celovečerný dokument pripadla španielskemu filmu Množstvo detí, opica a zámok a zvláštna cena dokumentárnej poroty putovala filmu Lekcie francúzskej konverzácie rakúskeho režiséra Bernharda Braunsteina.
Divácku cenu denníka Právo získala americká kriminálna dráma z prostredia indiánskej rezervácie Wind River s Jeremym Rennerom, ktorý si na záverečnom ceremoniáli od Jiřího Bartošku prevzal aj Cenu prezidenta festivalu. Cenu prezidenta dostal aj český režisér Václav Vorlíček.

Počas 52. ročníka karlovarského festivalu sa uskutočnilo 505 filmových predstavení a uviedli celkovo 207 filmov. Ďalší ročník sa uskutoční od 29. júna do 7. júla 2018.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.