6. 7. 2017

Zomrel Petr Pelzer

Zomrel  Petr Pelzer

Vo veku 76 rokov zomrel v noci na dnes po dlhej ťažkej chorobe člen činoherného súboru Národného divadla v Prahe Petr Pelzer. ČTK to dnes oznámil hovorca českej prvej scény Tomáš Staněk. Pelzer stvárnil tiež viac než stovku filmových rolí. Hral napríklad primára v Učiteľovi tanca alebo poradca v rozprávke Kráľovský sľub. Často sa objavoval aj v dabingu, svoj hlas prepožičal napríklad Gandalfovi z Pána prsteňov.
Po štúdiách herectvo na JAMU v Brne (1963) a vojenskej prezenčnej službe sa stalo Pelzerovým prvým pôsobiskom v druhej polovici 60. rokov Divadlo Maringotka v Prahe. Hosťoval v tej dobe aj v Divadle Na zábradlí v Hre na Zuzanku. V rokoch 1968-1979 bol členom olomouckého Divadla Oldřicha Stibora, kde stvárnil napríklad Mercucia v Rómeovi a Júlii, Martina Kabáta v hrách s čertom, Karla IV. v Noci na Karlštejne či Starbuck v Obchodníkovi s dažďom.
V ďalších piatich rokoch bol Petr Pelzer angažovaný najskôr v Divadle Petra Bezruča v Ostrave a následne v tamojšom Štátnom divadle. Potom už viedla jeho cesta do Prahy - najskôr do Mestských divadiel pražských (1984-1994), kde si zahral okrem iného Hardiga v Prelete nad hniezdom kukučky, Otca v Obchodníkovi s dažďom či Tommyho vo Sklenenom zverinci.
V roku 1994 sa stal členom činohry Národného divadla. Prvá jeho postavou bola prevzatá rola Hynka z Dubé v Hilbert Falkenstejna a Kreón v Euripidovou Médeia. Nasledovali role ďalšie, napríklad Duch, Žitobílek a Učiteľ v Klicperových Veselohrách, Phill Cullen v Syngeově Hrdinovi Západu, Kruger v dramatizácii Greenova Doktora Fischera zo Ženevy, Šigalev v Dostojevského Běsech či Pútnik a Apoštol Peter v ľudových Pašijích. Medzi desiatkami rolí bol aj Vítek vo Veci Makropulos, kaviarnika v Nosorožce, Pavol Kožený vo Stroupežnického Našich Furiant a Doktor Lombardi v Goldoniho Sluha dvoch pánov.
Vo filme sa Peter Pelzer uviedol epizódka vojaka v Jirešová tragikomédii Žert v roku 1968. mimopražské divadelné angažmán ho potom na dlho filmu vzdialila. Až v 80. rokoch sa začal na plátnach objavovať pravidelnejšie. Napríklad v snímkach Karla Kachyňu Dobré svetlo a Kam pánové, kam idete? Väčší herecký priestor mu vyhradil Jaromil Jireš. V adaptácii románu Jaroslava Havlíčka Helimadoe hral hlavného hrdinu Emila v dospelom veku ako starnúceho pražského lekára. Rovnakú profesii reprezentoval v psychologickom snímke Učiteľ tanca, kde bol prísnym primárom pľúcne liečebne. Rad rolí stvárnil v inscenáciách a rozprávkach ostravského, brnenského a pražského televízneho štúdia. Celkom stvárnil viac ako stovku filmových a televíznych úloh. Rozvinuté umenie precízne dikcie stabilne uplatňoval pred rozhlasovým mikrofónom.



Copyright © TASR 2017