5. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Maltský rímskokatolícky arcibiskup Charles Scicluna varoval v piatok vrahov investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, zabitej silnou bombou nastraženou v jej aute, že "spravodlivosti Boha nikdy neuniknú". A vyzval jej kolegov-žurnalistov, aby bez strachu hľadali pravdu.
      Arcibiskup Scicluna celebroval omšu na pohrebe Caruanovej-Galiziovej v kostole, ktorý sa nachádza najbližšie k miestu, kde 53-ročná rodená Malťanka žila, kým ju neusmrtila bomba.
      Výbušnina explodovala, keď sa novinárka 16. októbra viezla autom, pričom sa nachádzala len niekoľko metrov od svojho domu, pripomenula tlačová agentúra AP.
      V kostole bolo na omši prítomných vyše 1500 smútiacich a niekoľko stoviek ďalších zaplnilo námestie pred kostolom. Medzi smútiacimi sa nachádzal novinárkin manžel, traja dospelí synovia a predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.
      Najvyšší predstavitelia maltskej vlády a opoziční politici sa na smútočnom obrade nezúčastnili a rešpektovali tak želanie rodiny Caruanovej-Galiziovej. Rodina verejne kritizovala vládu za to, že nedokázala vykoreniť ten druh korupcie, ktorú novinárka odhaľovala na svojom blogu. V malej ostrovnej krajine bol blog obľúbený a všeobecne čítaný.
      Vyšetrovatelia v prípade smrti Caruanovej-Galiziovej ešte nikoho nezatkli a neoznámili ani žiadny prelom vo vyšetrovaní. Scicluna však vrahom odkázal, aby sa "kajali, kým nie je príliš neskoro".
      "Nech sa ktokoľvek podieľal takým či onakým spôsobom na vražde Daphne, hovorím vám toto: 'Môžete sa akokoľvek tvrdo snažiť uniknúť pred spravodlivosťou ľudí, nikdy neuniknete pred spravodlivosťou Boha,'" vyhlásil arcibiskup.
      Novinárom povedal: "Nebojte sa."
      "Povzbudzujem vás, aby ste sa nikdy nepoddávali únave zo svojho poslania byť očami, ušami a ústami ľudu. Robte to bez strachu a s plnou úctou k pravde," uviedol Scicluna. "Drahí novinári, potrebujeme vás. Potrebujeme ľudí vo vašej profesii, ktorí nie sú spútaní, ktorí sú slobodní, inteligentní, zvedaví, čestní, pokojní, v bezpečí a chránení," dodal.
      Keď rakvu s novinárkinými pozostatkami vynášali z kostola, dav ľudí začal spievať maltskú štátnu hymnu.
      Maltská vláda vyhlásila piatok za deň štátneho smútku a "symbol toho, že v maltskej demokracii nie je žiadny útok na slobodu prejavu prijateľný".
      Vlajka na sídle Európskej komisie v Bruseli na počesť Caruanovej-Galiziovej visela na pol žrde. Komisia vydala vyhlásenie, odsudzujúce "tento brutálny útok". "Právo novinára vyšetrovať, klásť nepríjemné otázky a písať účinné články je v jadre našich hodnôt a musí byť neustále garantované," uviedla EK vo vyhlásení.
      Caruanová-Galiziová prinášala na svojom blogu články o korupcii, ktoré čítali tisíce fanúšikov, a dvakrát týždenne písala pre noviny The Malta Independent. Jedným z jej terčov bol aj maltský premiér Joseph Muscat, pretože meno jeho manželky sa objavilo v tzv. panamských dokumentoch, kde sa nachádzali podrobnosti o peňažných účtoch v daňových rajoch, ktoré patrili prominentom. Muscat a jeho manželka popierajú spáchanie akéhokoľvek trestného činu.
      V čase smrti čelila novinárka na maltských súdoch 42 žalobám za nactiutŕhanie. Opozičný líder Adrian Delia stiahol päť žalôb, ktoré na ňu podal.
      Maltská vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie vedúce k osobám zodpovedným za jej zavraždenie a takisto úplnú ochranu každému, kto s týmito informáciami predstúpi.
      Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. S analýzou forenzných dôkazov získaných na mieste zločinu pomáhajú tiež holandskí odborníci.



O poriadny rozruch v rusko-rakúskych vzťahoch sa postaralo odmietnutie udelenia rakúskych víz trom predstaviteľom médií z Krymu, a tým aj znemožnenie ich účasti na konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej dejiskom bola v uplynulých dvoch dňoch Viedeň.
      Rakúske ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na kritiku z Moskvy s poľutovaním konštatujúc, že rakúska ambasáda v ruskej metropole nebola z právnych dôvodov kompetentná na vydanie predmetných víz.
      Informovala o tom v piatok tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rezortu Thomasa Schnölla.
      Podľa jeho slov modifikované smernice pre vydávanie víz do krajín Schengenu po ruskej anexii Krymu v máji 2014 hovoria o tom, že obyvatelia polostrova Krym môžu víza dostať principiálne v konzulátoch členských štátov EÚ na Ukrajine. V máji 2016 navyše Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť rozhodli, že po anexii Krymu nebudú akceptované cestovné pasy vystavené ruskými úradmi a preto sa majiteľom takýchto dokumentov nemôžu udeľovať víza.
      Úradujúceho šéfa rakúskeho zastupiteľského úradu v Moskve predvolali vo štvrtok na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí, informoval v piatok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov kritizujúc postup rakúskej strany.
      Podľa jeho slov rakúskemu diplomatovi objasnili postoj ruskej strany a vyjadrili nádej, že všetky štáty usporiadajúce podujatia OBSE sa v budúcnosti vyhnú podobnému konaniu.
      "Aj keď boli novinári akreditovaní v plnom súlade s predpismi OBSE, nedostali rakúske víza. Vnímame to ako chybu, pretože účastníkom podujatia nebolo umožnené urobiť si tak komplexný obraz o situácii na Kryme," vyplynulo z Lavrovových slov na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom.


Po ďalších obvineniach zo sexuálneho obťažovania voči Kevinovi Spaceymu ukončila spoločnosť Netflix spoluprácu s hercom. Spacey tak podľa nej už nebude účinkovať v obľúbenom seriáli House of Cards (Domček z kariet), v ktorom bol hlavnou hviezdou.
      Netflix v piatok večer miestneho času tiež oznámil, že spolu s produkčnou spoločnosťou tohto seriálu (MRC) posúdia, či bude Domček z kariet pokračovať bez Spaceyho.
      Spacey (58) bol nominovaný na cenu Emmy za všetkých päť sérií tohto seriálu, nikdy ju však nezískal. V Domčeku z kariet stvárnil bezohľadného politika, ktorý sa dostane až na post prezidenta USA. Ďalšou hviezdou seriálu je herečka Robin Wrightová a podľa agentúry AP je možné si predstaviť, že by pokračoval so zameraním sa na jej postavu.
      Spoločnosť Netflix ešte v pondelok informovala, že šiesta séria seriálu plánovaná na budúci rok bude posledná. V utorok však prišlo oznámenie, že výrobu šiestej série na neurčito pozastavili.
      V piatok Netflix okrem toho oznámil, že odmietne vydanie filmu Gore, ktorý je momentálne v postprodukcii. Spacey v ňom stelesňuje spisovateľa Gora Vidala a je tiež producentom tejto snímky.
      Televízia CNN priniesla správu, podľa ktorej osem súčasných alebo bývalých pracovníkov na seriáli House of Cards tvrdí, že Spacey premenil jeho výrobu na "toxické" pracovisko, pričom jeden z bývalých zamestnancov herca aj obviňuje zo sexuálneho napadnutia.
      Oscarový herec Spacey sa dostal do rastúcej krízy okolo sexuálneho obťažovania v Hollywoode po tom, ako ho herec Anthony Rapp minulý víkend obvinil, že mu dával sexuálne návrhy ešte v roku 1986, keď mal Rapp 14 rokov.
      Spacey reagoval, že sa na incident nepamätá, no ospravedlňuje sa, ak sa takéhoto správania "pod vplyvom alkoholu" dopustil. Značnú kritiku si však slávny herec vyslúžil tým, že práve do vyhlásenia súvisiaceho s obvineniami zo sexuálneho obťažovania pridal aj priznanie, že je bisexuál, no v poslednom čase sa rozhodol, že bude žiť ako gej.

Copyright TASR ©2017