10. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Americká pobočka ruského spravodajského televízneho kanála RT spájaného s Kremľom sa musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.
      Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter označila termín stanovený americkým ministerstvom spravodlivosti za zničujúci. "Cítite ten závan slobody?" napísala Simonjanová.
      V prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. "V takýchto podmienkach spoločnosť nie je schopná pracovať. Preto sa radšej zaregistrujeme ako zahraničný agent, ako by sme mali čeliť takýmto dôsledkom, aj keď s tým kategoricky nesúhlasíme," citovala Simonjanovú agentúra TASS. "Myslíme si, že táto požiadavka nielen protirečí zákonu, je (aj) diskriminačná, protirečí princípom demokracie i slobody slova," dodala.
      Generálny riaditeľ RT Alexej Nikolov vo štvrtok na zasadaní dočasnej komisie Rady federácie pre informačnú politiku a súčinnosť s médiami vyhlásil, že americká pobočka RT sa doteraz v USA ako zahraničný agent nezaregistrovala. Štatút zahraničného agenta zahŕňa širokú škálu opatrení zo strany úradov USA. Podľa Nikolova môže byť krajne nebezpečný pre zamestnancov RT a všetkých, ktorí s ním nejako spolupracujú.
      Agentúra Interfax vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje vo vládnych kruhoch uviedla, že "v reakcii na bezprecedentný a neopodstatnený nátlak", ktorý na ruské médiá v USA vyvíjajú americké štruktúry, uplatní Rusko rovnaké obmedzenia voči americkým médiám pôsobiacim v Rusku. 
      Podľa Interfaxu ruské ministerstvo spravodlivosti už zaslalo viacerým americkým médiám pôsobiacim v Rusku upozornenie o možnom obmedzení ich činnosti, ktoré označilo za reakciu na kroky USA.
      Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok podľa agentúry TASS pripustila, že "praktická fáza zavedenia recipročných opatrení vo vzťahu k americkým médiám v Rusku sa začne na budúci týždeň".
      Predseda komisie Rady federácie pre ochranu štátnej suverenity Andrej Klimov upozornil, že v prípade odvetnej reakcie bude možno potrebné zmeniť v Rusku právne predpisy.
      "Je nutné vytvoriť (v Rusku) rovnaké pracovné podmienky pre americké médiá venujúce sa v Rusku propagande, aké má RT v Spojených štátoch," uviedol Klimov.


Pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) je stredobodom nového škandálu. Približne 50 popredných politikov strany je totiž členmi uzatvorenej krajne pravicovej facebookovej skupiny s názvom Die Patrioten (Vlastenci).
      Podľa denníka Tagesspiegel, ktorý má k dispozícii záznamy komunikácie tejto skupiny, je medzi jej viac ako 27.000 členmi aj 15 poslancov Spolkového snemu (Bundestag) a 33 poslancov krajinských parlamentov za AfD, pričom niektorí na jej profil aktívne prispievali.
      K aktívnym členom skupiny patria napríkla predseda AfD v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko a poslanec Bundestagu Martin Renner, poslanec krajinského parlamentu v Berlíne Gunnar Lindemann a šéfka strany v Šlezvicku-Holštajnsku Doris von Saynová-Wittgensteinová, píše Tagesspiegel.
      Skupina Vlastenci zdieľa antisemitský a rasistický obsah. Jeden z členov tam na obal s pizzou umiestnil podobizeň mladej nemeckej Židovky Anny Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického prenasledovania, a pripojil vety "Čerstvo upečená, nadýchaná a chrumkavá zároveň" a "Nové, ohnivé, ostré".
      Facebook následne tohto používateľa zablokoval a  prokuratúra začala vyšetrovanie vo veci hanobenia pamiatky zosnulého, informovala začiatkom tohto týždňa televízna relácia Hessenschau.
      Členovia skupiny adresovali hanlivé odkazy aj kancelárke Angele Merkelovej, ktorá podľa nich chce "vyhladiť nemecký národ".
      Hovorca AfD Christian Lüth pre Tagesspiegel uviedol, že uzatvorené skupiny na Facebooku sú vo všeobecnosti "citlivou témou" a ubezpečil, že skupina Vlastenci nezohráva "nijakú úlohu pri formovaní názorov strany". Mnohí volení predstavitelia podľa neho ani nevedia, že sú členmi takejto skupiny alebo sa nimi stali nevedomky a medzičasom z nej vystúpili.

Copyright © TASR 2017


Pred mjanmarský súd sa v piatok postavili dvaja novinári, ktorých v októbri zadržali za to, že v okolí budov parlamentu v hlavnom meste Nay Pyi Taw púšťali dron. Okrem Malajzijčana a Singapurčana, ktorí pracujú pre turecký verejnoprávny rozhlas a televíziu TRT, zatkli aj vodiča a tlmočníka. V prípade dokázania viny im hrozia tri roky za mrežami. Mužov zadržali 27. októbra, pričom odvtedy nemohli vidieť rodinných príslušníkov. Spomínaný tlmočník, ktorý takisto pracuje ako novinár, však mohol na súde objať plačúcu matku.
Podľa právneho zástupcu by mali tlmočníka a šoféra prepustiť, keďže nevlastnia dron a ani ho neovládali.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.