8. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Najmenej dvoch pracovníkov afganskej televíznej stanice Šamšád zabili ozbrojenci, ktorí zaútočili v utorok na jej sídlo v hlavnom meste Kábul. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu afganského ministerstva vnútra Nadžíba Dániša.
      Potvrdenými obeťami na životoch sú bližšie nešpecifikovaná zamestnankyňa a strážnik mužského pohlavia. Ďalších 20 osôb utrpelo pri útoku zranenia. Samotný IS, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti prostredníctvom spriatelenej tlačovej agentúry Amák, však hlásil približne 20 usmrtených osôb.
      Dráma v areáli televíznej stanice sa začala okolo 10.45 h miestneho času (07.15 h SEČ), keď pri vstupnej bráne zrejme odpálil nálož samovražedný útočník. Následne podľa údajov polície vtrhli dovnútra "dvaja alebo traja" ozbrojenci.
      Mnohým z prítomných pracovníkov sa podarilo uniknúť výskokom z okien. Necelé tri hodiny po napadnutí stanica Šamšád obnovila vysielanie správou, že útok sa už skončil a všetci zamestnanci, ktorí uviazli vnútri, boli zachránení. Šéf kábulskej kriminálnej polície uviedol, že v priestoroch stanice ešte zostali príslušníci bezpečnostných zložiek, aby sa uistili, či sa v nich neukrývajú ďalší ozbrojenci.
      K utorňajšiemu útoku v Kábule sa krátko po jeho začiatku vyjadrilo aj afganské radikálne hnutie Taliban, ktoré v tomto prípade odmietlo akúkoľvek zodpovednosť.

Eurovízna pesničková súťaž sa na budúci rok uskutoční v dňoch 8.-12. mája po prvý raz vo svojej histórii v Portugalsku, konkrétne v jeho metropole Lisabon. Je to dôsledok triumfu balady Amar Pelos Dois v interpretácii Salvadora Sobrala, reprezentanta tejto krajiny v tohtoročnej súťaži, ktorej dejiskom bol ukrajinský Kyjev.
      Organizátori informovali v Lisabone aj o motte súťaže, ktoré sa evidentne inšpiruje neveľkou vzdialenosťou od Atlantického oceánu a znie "Všetci na palubu!". Súčasne predstavili aj logá podujatia.
      Medzi 42 krajinami, ktoré sa zapoja už do 63. ročníka súťaže nesúcej kedysi názov Veľká cena Eurovízie, bude opäť chýbať Slovensko. Vyplýva to zo septembrového vyjadrenia hovorkyne RTVS Eriky Rusnákovej pre webový server eurocontest.cz.
      Prvé semifinále Eurovision Song Contest 2018 sa uskutoční 8. mája, druhé o dva dni neskôr a veľké finále 12. mája.
      Medzi súťažiacich sa po ročnej prestávke zavinenej sporom medzi ruskou stranou a organizátormi z Ukrajiny vráti Ruská federácia. Chýbať budú okrem Slovenska aj Macedónsko, ktoré nedostalo oprávnenie štartovať pre dlhy u Európskej vysielacej únie (EBU), Andorra, Luxembursko, Monako či Bosna a Hercegovina alebo Turecko.
      Švédsko naopak oslávi v Lisabone už svoju 60. účasť na tomto podujatí, z ktorého si doteraz odnieslo šesťkrát palmu víťazstva. Stalo sa tak vďaka formácii ABBA a songu Waterloo v roku 1974, skupine Herreys (Diggi Loo Diggi Ley) o desať rokov neskôr, speváčkam Carole (Fangad av en stormvind) v roku 1991, Charlotte Nilssonovej (Take Me to Your Heaven) v roku 1999 a Loreen so songom Euphoria (2012), ako aj Mansovi Zelmerlövovi s piesňou Heroes pred dvoma rokmi.

Copyright TASR ©2017

Venezuelský novinár sa po dvoch dňoch zadržiavania a mučenia dostal na slobodu. Jesus Medina, ktorý fotografoval aktivity zločineckých gangov vo väzení, zverejnil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter zábery modrín na jeho tele, vrátane tváre. "Mučili ma a vyhrážali sa mi zabitím," uviedol a dodal, že bude pokračovať v monitorovaní zločineckých aktivít, aby tak prispel k zlepšeniu situácie v jeho krajine.
Novinár pracuje pre protivládnu webovú stránku DolarToday, ktorá pred jeho zmiznutím zverejnila fotografie, na ktorých z výšky zachytil ozbrojených trestancov vo väzení, kde sa nachádzali aj marihuanové polia, satelitné antény a zvieratá.
Medina únoscov neidentifikoval a povedal, že sa bojí o život. Muža zadržiavali v tmavej miestnosti, pričom mu nedali jedlo ani vodu a vyhrážali sa mu so zbraňami. Novinára uniesli z autobusu, strčili ho do dodávky a odviezli na neznáme miesto. Kolegovi však stačil poslať správu o tom, že ho uniesli. Ako prezradil, únoscovia mu povedali, že ho pred smrťou zachránila veľká medializácia prípadu. Po takmer 48 hodinách ho vyhodili v bielizni vedľa diaľnice neďaleko mesta Caracas s rukami zviazanými za chrbtom. Polícia ho odviezla do bezpečia.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.